Estonya'dan Rusya'ya suçlama: 'Bu, silah haline getirilmiş yasa dışı göçtür'

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Estonya'dan Rusya'ya suçlama: 'Bu, silah haline getirilmiş yasa dışı göçtür'

Dünya Haberleri  / The Guardian

Estonya, Rusya'yı Avrupa sınırlarına sığınan göçmenleri 'silah olarak kullanmakla' suçladı. Yüzlerce kişinin Finlandiya ve Estonya sınırlarına ulaşmasının 'tamamen devlet güdümlü' bir operasyon olduğu iddia edildi.

Kuzey Avrupa ülkesi Estonya, kendi topraklarına ve Finlandiya'ya girmeye çalışan sığınmacıların sayısındaki artışa dikkat çekti. İskandinav ve Baltık savunma bakanlarının Stockholm'deki toplantısında konuşan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, son haftalarda iki ülke sınırlarına ulaşan yüzlerce kişinin Moskova tarafından "tamamen devlet eliyle düzenlenen" bir operasyon olduğunu iddia etti.

Letonya'nın Savunma Bakanı Andris Sprūds ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçladı. Sprūds, sığınmacıların Finlandiya ve Estonya sınırlarına gelişinin "arkasında kimin olduğuna dair hiçbir şüphe olmadığını" belirterek, "Açıkçası bir mimar var... kukla ustası, o da Bay Putin" dedi.

Finlandiya Sınır Muhafızlarına göre, Kasım ayının başından bu yana yaklaşık 800 mülteci ve göçmen Finlandiya'ya girdi. Bu durum, biri hariç tüm sınır geçişlerinin kapanması ve Avrupa'da sınırları korumakla görevli Frontex kurumunun desteğiyle sonuçlandı.

RUSYA'YA YÖNELİK 'HİBRİT SALDIRI' SUÇLAMASI

Estonya, son birkaç gün içinde 75 kişinin ülkeye girmeye çalıştığını, bunun olağan sayıdan çok daha fazla olduğunu açıkladı. Kuzey Avrupa ülkesi, Moskova yönetimini, Avrupa'nın doğu sınırında "hibrit saldırı operasyonu" düzenlemekle suçladı.

Bakan Hanno Pevkur, İsveç'te düzenlenen toplantıda şöyle konuştu:

"Göçmen akışına gelince, bu tamamen devlet tarafından organize ediliyor. Rusya'da FSB'nin (istihbarat birimi) izni olmadan giremeyeceğiniz bir sınır bölgesi var. Peki tesadüfen tüm bu yüzlerce göçmen kışın bisikletle Finlandiya'daki bir sınır geçiş noktasına mı geldi? Hadi, ciddiyim.

Yemen'den geliyorlar, Suriye'den geliyorlar, Somali'den geliyorlar ve günün sonunda kuzeyde yüksek bir yerde Finlandiya sınır geçiş noktasında buluyorlar... Bu pek inandırıcı değil."

Finlandiya'nın tepkisini destekleyen Pevkur, ülkelerin "harekete geçmesi" gerektiğini söyledi ve ekledi: "Bunlar sığınmacı değil; bu, silah haline getirilmiş yasa dışı göçtür."

Öte yandan, mülteci ve göçmenleri koruma örgütleri, sınırların kapatılmasının sığınmacıların sığınak aramak için daha tehlikeli ve ölümcül yollara başvurmak zorunda kalacağı konusunda uyarıyor. 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...