Eski ABD'li Büyükelçi Ford: Esad gitmeden IŞİD terörü sona ermez

Eski ABD'li Büyükelçi Ford: Esad gitmeden IŞİD terörü sona ermez

DÜNYA Haberleri

Robert Ford, "Beşar Esad ülkeyi yönettiği sürece, ülkenin doğusundaki IŞİD'i yenilgiye uğratmak zor olacaktır" dedi

Eski ABD Suriye Büyükelçisi Robert Ford, "Beşar Esad rejimi ülkeyi yönettiği sürece, ülkenin doğusundaki IŞİD'i yenilgiye uğratmak zor olacaktır" dedi. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen "ABD'nin Suriye ve Irak Politikasında Bir Sonraki Adımlar" konulu oturumda konuşan Ford, hava saldırılarıyla gücü kırılmaya çalışılan IŞİD ile mücadelenin, Esad yönetiminin elini güçlendirdiğine vurgu yaptı. Eylül ayında başlatılan hava operasyonlarının ılımlı muhaliflere zarar verdiğini belirten Ford, "Bu saldırılar ılımlı muhalifleri sokakta itibarsızlaştırdı ve Esad rejimiyle savaşan El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi'ne ait olanları hedef alarak onları zayıflattı. Suriye'nin doğusunda IŞİD hedeflerini vurarak doğrudan Esad rejimine yardımda bulunduk. Bu IŞİD birlikleri ılımlı muhaliflerle çatışmıyordu, onlar Esad rejimiyle savaşıyordu" dedi. Suriye'de muhalif güçler tarafından kuşatma altında tutulan bir bölgede, ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları sayesinde rejim güçlerinin kuşatmayı yardığına dikkati çeken Ford, "Biz Esad hava kuvvetlerinin rolünü oynamış olduk" dedi. nbsp;
TAMPON BÖLGE ŞART
Öte yandan Orta Doğu kıdemli uzmanlarından Steven Heydemann ise, "Bütünleşmiş bir Suriye stratejisi için, ABD'nin Suriyeli muhaliflerle angajmanını artırması, sahada gücü dengelemeye dönük beklentileri yerine getirmesi ve çatışmayı müzakerelerle sona erdirecek şartların hazırlanmasına yardımcı olması gerekiyor. ABD, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bir bölgeyi desteklemeli ve Suriye'nin Türkiye ile sınırında bir tampon bölge oluşturulmalı"?dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...