İsrail ve Hamas açıkladı: Gazze'de ateşkes devam edecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters
- Güncelleme:
İsrail ve Hamas açıkladı: Gazze'de ateşkes devam edecek

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı, Reuters

İsrail ile Hamas arasında dört gün olarak başlayan, sonrasında iki gün daha uzatılan ateşkes, Reuters'ın haberine göre devam edecek. İsrail ordusu, daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ateşkesin devam edeceğini duyurdu. Son olarak Hamas, 10'u İsrailli ve 4'ü Taylandlı olmak üzere 14 rehineyi Kızılhaç ekiplerine teslim etmiş, İsrail hapishanelerinde tutuklu 30 Filistinli de serbest bırakılmıştı.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş, ateşkes ve rehine takası süreci ile devam etti. Dört gün olarak başlayan ateşkes iki gün daha uzatılıp altı güne çıkarılırken, son günde rehine takası karşılıklı olarak sürdü. Ateşkesin uzayıp uzamayacağı merak konusu olurken, son dakika gelişmesini Reuters duyurdu.

Reuters'ın haberine göre; İsrail ordusu, daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ateşkesin devam edeceğini duyurdu.

Hamas'tan yapılan açıklamada ise "ateşkesin yedinci gün için uzatılması konusunda anlaştık" ifadesi kullanıldı.

14 REHİNE KIZILHAÇ'A TESLİM EDİLDİ

Ateşkesin 6'ncı gününde rehine takası karşılıklı olarak sürdü. İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre; Kızılhaç yetkilileri, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elindeki 10 İsrailli kadın ve çocuk rehinenin yanı sıra 4 Tayland vatandaşının konvoylarına teslim edildiğini bildirdi.

REHİNELER İSRAİL'E ULAŞTI

İsrail ordusu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna teslim edilen 14 rehinenin İsrail'e ulaştığını duyurdu.

İsrail ordusunun X platformunda yayımladığı açıklamada, ülkeye ulaşan 10'u İsrailli, 4'ü Taylandlı 14 kişiye ordu ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet'te (Şabak) görevli güvenlik mensuplarının eşlik ettiği belirtildi.

Açıklamada, güvenlik görevlilerinin, bu kişilere sağlık taramalarının ardından hastanelerde bekleyen ailelerine ulaşana kadar eşlik edecekleri bildirildi.

İSRAİL DE 30 REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Rehine takası mutabakatı kapsamında İsrail de Filistinli 30 kadın ve çocuk rehineyi serbest bıraktı. Ateşkes anlaşması kapsamında 70 İsrailli serbest bırakıldı. İsrail hapishanelerinde tutulan 210 Filistinli rehine özgürlüğüne kavuştu. 

Serbest kalanların arasında İsrail askerlerinin 7 Ekim'den sonra gözaltına aldığı "Filistinli cesur kız" Ahed Temimi'nin de olduğu bildirildi.

BİRİ AĞIR 5 FİLİSTİNLİ YARALANDI

Öte yandan İsrail ordusu, bölgedeki Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombası attı, kauçuk kaplı mermilerle ateş açtı. Filistin Kızılayından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin Filistinlilere gerçek mermiyle açtığı ateşte biri ağır 5 Filistinli yaralandı.

Kızılhaç Konvoyu, İsrail ordusunun Filistin beldesine baskını ve çıkan olaylar nedeniyle gece geç saatlerde İsrail ordusunun kontrolünden ayrılabildi.

Filistinli rehineleri taşıyan, Filistin bayrakları ve Hamas flamalarıyla onlarca Filistinlinin eşliğinde ilerleyen konvoy, Ramallah'a ulaştı.

Filistinli rehineler, onları karşılayanların kutlamaları eşliğinde otobüsten inmeye başladı.

İsrail ve Hamas açıkladı: Gazze'de ateşkes devam edecek
İsrail'in serbest bıraktığı Filistinliler, Kızılhaç'a ait otobüsle Batı Şeria'nın Beitunia beldesine ulaştı.

İNSANİ ARA İKİ GÜN UZATILMIŞTI

Hamas ve İsrail arasında Gazze Şeridi'nde çatışmalara verilen 'insani ara'nın salıdan perşembeye uzatılması konusunda uzlaşı sağlanmıştı. Mutabakat kapsamında, her gün Gazze'deki 10 İsrailli kadın ve çocuk rehine ile İsrail hapishanelerindeki 30 kadın ve çocuk rehinenin serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

İsrail ordusu, akşam saatlerinde Hamas'ın serbest bıraktığı 2 İsraillinin ülkelerine ulaştığını bildirmişti.

Hamas ise söz konusu 2 rehinenin Rus vatandaşı olduğunu belirterek, bu rehinelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarından dolayı serbest bırakıldığını vurgulamıştı.

İsrail basını söz konusu rehinelerin Rusya vatandaşlığı bulunan 2 İsrailli olduğunu yazmıştı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...