Esad’dan komedi gibi seçim

Düzenleyen:
Esad’dan komedi gibi seçim

DÜNYA Haberleri

Cenevre’de bugün başlayacak barış müzakerelerine misilleme olarak Esad, aynı gün “genel seçim”e gidiyor. Adayların tamamı Esad’a yakın iş adamları, aşiret üyeleri, gazeteciler ve din adamlarından oluşuyor.

Cenevre’de bugün başlayacak olan barış müzekerelerine rağmen Suriye lideri Beşar Esad, Birleşmiş Milletler’in (BM) yol haritasını hiçe sayıp bugün “komedi gibi bir seçim” yapıyor. Genel seçim adı altında düzenlenen seçimde ilginç olan taraf, bütün adayları Esad yönetiminin belirlemiş olması... Milyonlarca vatandaşın yerinden olduğu ve yüzbinlercesinin öldüğü iç savaş şartlarında yapılacak seçimde Esad’ın adaylarının tamamı rejime yakın iş adamları, aşiret üyeleri, gazeteciler ve din adamlarından oluşuyor. Esad’ın kuzeni Rami Mahluf’un iş ortaklarından Muhammed Hamşo, Haseke’deki Şihitat aşiretinin mensupları, gazeteci Şerif Şihade ve rejime yakınlığıyla bilinen birtakım “din adamları” bunlardan bazıları... 
KOLTUK SEVDASI
Ne var ki, BM Esad’ın bu seçim kararını tanımıyor. Çünkü, Cenevre’de bugün başlayacak Suriye görüşmelerinin gündemini, 2254 nolu BM Güvenlik Konseyi kararında kayıt altına alınan yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor. Karara göre, Suriyelilerin öncülüğünde ilk 6 ay içinde yani Haziran 2016’ya kadar tarafların müzakereleri sonuçlandırıp geçiş hükümeti kurması öngörülüyor. Buna müteakip 12 ay içinde yeni anayasa hazırlanması ve adil bir seçim düzenlenmesi amaçlanıyor. Böylece, BM yönetimi, bugün başlayacak olan Cenevre görüşmeleri ile, “kendi takviminin anlamsız olduğu, sürecin BMGK kararında öngörüldüğü şekilde ilerleyeceği” mesajını vermiş olacak. Öte yandan, ABD yönetimi de Suriye genel seçimlerinin ‘meşru’ olmadığını açıkladı. Washington’ın, Suriye’deki sorunun nihai çözümünün politik geçiş sürecinde yattığına inandığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Suriye halkının iradesini yansıtmaması sebebiyle bu seçimleri meşru kabul etmeyeceğiz” dedi. Suriye’deki diğer muhalif gruplar da, Esad’ın genel seçime gitmesinin “komedi” olduğunu ve kendileri için bir geçerliliği olmadığını vurguladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...