Esad yalanlıyor, Dünya kimyasal gaz kullandın diyor

Esad yalanlıyor, Dünya kimyasal gaz kullandın diyor

DÜNYA Haberleri

Suriyeli muhalifler, Esad rejiminin başkent Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullandığını öne sürdü.

Suriye Ulusal Konseyi, ölü sayısının 1300'ü geçtiğini iddia etti. Saldırının Doğu Guta'da 6 noktada düzenlendiği ve 430 kişinin öldüğü belirtiliyor. Aktivistler ,yaralı sayısının 3 bin 600'ü bulduğunu ileri sürüyor. Şam çevresindeki diğer bölgelerden de şiddet haberleri geliyor. Yerel koordinasyon komitelerine bağlı aktivistlere göre, en az 30 kişi saldırının ardından Şam'ın hemen doğusundaki bir hastaneye götürüldü. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, güneybatıdaki Muademiye'de onlarca kişinin ağır bombardımanda öldüğünü öne sürdü. SUK Başkanı Sabra: "Saldırıda ölü sayısı 1300'ü geçti" Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra, Şam'ın banliyösünde düzenlenen saldırıda, ölü sayısının 1300'ü geçtiğini söyledi. Sabra, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Esed rejiminin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği ve kimyasal silah kullandığı saldırının bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini ifade etti. Buna tepki gösteren Sabra, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin, "Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için" Şam'da bulunduğu esnada böyle bir saldırının yaşandığını dile getirdi. "Saldırıda ölü sayısı 1300'ü geçti" diyen Sabra, uluslararası toplumdan gelecek tepkilerin "Kınamayı" geçmediğini ifade ederek, bunu sert bir dille eleştirdi.


Esad yalanladı


Öte yandan Beşar Esad yönetimi, Şam'ın Doğu Gota'da kimyasal silahların kullanıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu, haberin "terörü desteklemek" için üretildiğini iddia etti. Suriye Enformasyon Bakanlığı'nın, resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, uluslarası medyanın "terörü desteklemek" için "yalan haber" ürettiğini ileri sürerek, "Haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) komitesini görevinden saptırma girişimi olduğunu" öne sürüldü.


BM toplanıyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine bugün saat 15.00'te (TSİ 22.00) acil olarak toplanacak. BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Eduardo del Buey, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın bugün Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı raporları nedeniyle "şoke olduğu"nu söyledi. Ban'ın, kimler tarafından ve hangi şart altında olursa olsun kimyasal silah kullanmanın uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu vurguladığını belirten Buey, Güvenlik Konseyi'nin konuyu görüşmek üzere bugün saat 15.00'te (TSİ 22.00) toplanacağını açıkladı. BM heyetinin daha önceki iddiaları araştırmak için halen Suriye'de bulunduğunu kaydeden Buey, Suriye hükümeti ile varılan anlaşma uyarınca tarafların diğer iddialar ve bu iddiaların gerçekleştiği bölgeleri de değerlendirdiğini belirtti. BM heyetinin iddiaların güncel durumunu yakından takip ettiğini ve BM Genel Sekreteri'nin misyona yüklediği göreve tam bağlı olduklarını ifade eden Buey, "Profesör Sellström, son iddialar da dahil olmak üzere, kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin tüm konuları Suriye hükümeti ile müzakere ediyor" dedi.
Genel Sekreter Ban'ın, BM üyesi birçok ülke ile Arap Birliği ve AB'nin Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin ifade ettikleri kaygıların farkında olduğunu dile getiren Buey, "Genel Sekreter, üye ülkeler tarafından gündeme getirilen iddiaların en ince ayrıntısına kadar soruşturulmasına olan bağlılığını yinelemektedir" diye konuştu.


Dışişleri: "İddialar derhal araştırılmalı"


Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal araştırılması ve bulgularının ortaya konulması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi nbsp;kaçınılmazdır" açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Suriye'de Şam'ın Doğu Gota ve Batı Gota bölgelerinde dün gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir" denildi. İddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunu araştırmak üzere oluşturulan ve halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da söz konusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır. Şayet iddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır" ifadesi yer aldı.


ABD: "Derin kaygılar duyuyoruz"


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "ABD kimyasal silah kullanımını güçlü biçimde kınamaktadır. Bu kimyasal silahların kullanımından sorumlu olanlar yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır. Eğer Suriye hükümetinin gizleyecek bir şeyi yoksa ve Suriye'de kimyasal silahların kullanımı konusunda kredibilitesi olan ve tarafsız bir soruşturmaya gerçekten taahhüdü varsa o zaman BM ekibine acil ve kısıtlanmayan erişim sağlayacaktır" dedi. Bu konuda acil biçimde ek bilgiler toplamaya çalıştıklarını belirten Earnest, "ABD kimyasal silah kullanımını güçlü biçimde kınamaktadır. Bu kimyasal silahların kullanımından sorumlu olanlar yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır. Resmi olarak BM'nin acil biçimde yeni iddiaları araştırmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.


Ashton: "Bütünüyle kabul edilemez"


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye'de Esed rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığı yönündeki haberlerden derin endişe duyduğunu, bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini bildirdi. Ashton, yazılı açıklamasında, Suriye'de bulunan BM uzmanlarının iddiaları derhal ve derinlemesine araştırmalarını isteyerek bu kapsamda BM misyonunun her yere hiçbir kısıtlama olmaksızın erişebilmelerin sağlanması gerektiğini belirtti. Ashton, Esed rejimine ve diğer güçlere, BM misyonuna destek vererek işbirliğine girmeleri çağrısında bulundu.


Rusya temkinli


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, "Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı yönündeki agresif haber kampanyasının, akıllara provokasyon ve Cenevre 2 Konferansı'nı baltalama fikirlerini getirdiğini" belirtti. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...