Esad, Kürtleri vurmaya başladı

Esad, Kürtleri vurmaya başladı

DÜNYA Haberleri

Çözüm sürecinden rahatsız olan Suriye ordusu, PKK'nın Suriye'deki kolu olan PYD'nin bulunduğu mahalleleri bombaladı. UÇAK ve helikopterlerin kullanıldığı saldırılarda, çok sayıda Suriyeli Kürt vatandaşı hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı.

Suriye'de iç savaşın başladığı tarihten bu yana PKK'nın Suriye kolu PYD ile rejim güçleri arasında süre gelen örtülü anlaşma, Türkiye'de barışın konuşulmaya başlamasıyla birlikte bozuldu. Suriye rejim güçleri, PYD'nin silahlı kolu YPG'nin kontrolündeki Kürt bölgelerine yönelik saldırılarını arttırdı. Çatışmalardan kaçan on binlerce kişi de Afrin ve Kobani'ye göç etti. Saldırıları Türkiye'deki gelişmelere bağlayan PYD'ye göre Suriye rejimi barış ikliminin oluşmasından hoşnut değil.
Türkiye'de faaliyet gösteren ve şiddet kullanan silahlı örgütleri yıllarca destekleyen Suriye rejimi, Türkiye'nin barış iklimine girmesinden son derece rahatsız. PKK'nın silah bırakma ihtimaline karşılık son dönemde yeniden devreye sokulan DHKP-C gibi marjinal örgütlere yönelik desteğini arttıran Baas, Yunanistan'daki Lavrion kampının kapanmasının ardından bu örgüte kucak açarak Lazkiye'de eğitim merkezi kurdu. Baas rejimi diğer yandan da PKK'nın silah bırakma ihtimalinden duyduğu rahatsızlığı Suriye'deki Kürtlere saldırarak dışa vuruyor. Çözüme direnen Türkiye'deki ulusalcılarla aynı noktada buluşan Beşar Esad, geçtiğimiz hafta Aydınlık gazetesine verdiği röportajda da çözüm planına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Esad, barış iklimin yaklaşması ile birlikte PYD'nin de artık Türkiye'ye karşı olumlu bir tutum içine girmesine karşılık Kürtlere yönelik saldırılarını şiddetlendirdi.
Daha önce Kamışlı ve Halep'in Eşrefiye Mahallesi'ne saldırarak onlarca kişiyi katleden askarler, son günlerde saldırıları Kürtlerin yaşadığı Şeyh Maksut'a yoğunlaştırdı. Önceki gün savaş uçaklarının kullanıldığı saldırıda 10'u çocuk en az 15 kişi hayatını kaybetti. Şu ana kadarki saldırılarda ölen sivillerin sayısı 40'ı geçti. Onlarca kişinin de yaralandığı saldırılarda yerleşim alanları da enkaza döndü. Esad rejimi, saldırıların sebebi olarak Özgür Suriye Ordusu'nun El Maksut Mahallesi'ne yerleşmesini gösteriyor. PYD kaynakları ise bu iddiayı yalanlayarak saldırı hazırlığının çok önceden yapıldığını belirtiyor. PYD'nin silahlı kolu YPG'nin Komutanı Sipan Hemo'nun kamuoyuna yansıyan açıklamalarına göre, son birkaç günde Şeyh Maksut Mahallesi'ne yönelik saldırılarda binlerce kişi göç ederken, onlarca kişi hayatını kaybetti.
Sipan Hemo'nun açıklamaları şöyle: "Halep'te son günlerde yaşananlar, devlet güçleri ile muhalif muhaliflere bağlı bazı gruplar arasındaki çatışmalar olarak gösteriliyor. Sanki bazı silahlı gruplar Şeyh Maksut'a girmiş ve devlet güçleri de onlara karşı saldırılarda bulunduğu için çatışmalar yaşanıyor gibi gösteriliyor. Ama durum öyle değil. Öz itibariyle devlet başlattığı gizli planı uygulama koydu."
Sipan Hemo'nun anlattığına göre ilk saldırıların başladığı sırada Şeyh Maksud'a giren silahlı birlik yoktu. Halep'teki çatışmalardan kaçan Kürtler, henüz saldırıların hedefi olmayan Afrin ve Kobani'ye göç etti. Ancak hâlen çok sayıda aile Eşrefiye ve El Maksut'ta hayatını sürdürüyor. YPG güçleri de saldırılara karşılık silahlı mücadele veriyor. YPG'den yapılan açıklamada önceki gün Şeyh Maksut mahallesinin girişindeki El Cezire ile Elevarid semtleri arasında yaşanan çatışmada 6 asker öldü. Çatışmalar sebebiyle Halep'ten Afrin'e göç eden halkın da yolda saldırıya uğradığı kaydedildi. Şiddetin önümüzdeki süreçte giderek yayılmasından ve artmasından endişe ediliyor.



PYD: Asıl hedef Türkiye'deki barış iklimi
PYD'den yapılan açıklamada saldırının asıl sebebinin Türkiye'de atılan barış adımları olduğuna vurgu yapıldı. Suriye'nin Kürtlere yönelik saldırılarının asıl sebebinin İmralı süreci olduğu belirtilen açıklamada, Baas rejiminin barıştan duyduğu rahatsızlık sebebiyle Kürtlere yönelik saldırılarını şiddetlendirdiği belirtildi. Rejimin asıl hedefinin barış ortamı olduğu kaydedilirken, Özgür Suriye Ordusu bahanesinin de yalan olduğunun altı çizildi. Baas rejimi muhalifleri bahane ederek Kürtlerin yaşadığı bölgelere saldırıyor. Bu rahatsızlığının sebeplerinden biri de PYD ile ÖSO arasında bir süre önce Serekani'de yapılan anlaşma. Gelişmeler, PYD'nin de bundan sonra diğer muhalif güçlerle birlikte Baas rejimine karşı mücadelesini arttıracağını gösteriyor. PYD'nin silahlı kolu YPG şimdiye kadar Suriye'de 8 tabur kurdu. Türkiye'yi terk edecek PKK birliklerinin gideceği adreslerden biri de Suriye'nin PYD kontrolündeki bölgeleri olarak gösteriliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...