Esad 'ABD'li yetkililer, bizimle iletişime geçmeye çalışıyor'

/ Kaynak: AA
Esad 'ABD'li yetkililer, bizimle iletişime geçmeye çalışıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Esad, Lübnan'da yayımlanan ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El-Ahbar gazetesine açıklamalarda bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, "Mevcut ve eski ABD'li yetkililer, bizimle iletişime geçmeye çalışıyor. Ancak onlara baskı uygulayan lobiler sebebiyle cesur davranamıyorlar" iddiasında bulundu.


Rejime Rusya ve İran'ın desteğinin devam ettiğini dile getiren Esed, iki ülkenin de Suriye'ye yapılmak istenenlerin farkında olduğunu savundu. İran'ın ülkesine olan desteğini, "Müttefik İran, Suriye'ye yönelik savaşın kendisini, direnişçileri ve destek verenleri de hedef aldığını biliyor" şeklinde değerlendiren Esed, "ABD-İran yakınlaşması, Tahran'ın Suriye'ye karşı tutumunu değiştirmeyecek. İran, Suriye'ye yönelik tutumunda bazılarının zannettiğinden çok daha fazla kararlı" ifadelerini kullandı.


- "ABD'li yetkililer bizimle iletişime geçmeye çalışıyor" nbsp;


Detay vermeden, ABD ve Batı'da, ülkesine yönelik "değişim sinyallerinin baş gösterdiği"ni savunan Esed, "Mevcut ve eski ABD'li yetkililer bizimle iletişime geçmeye çalışıyor. Ancak onlara baskı uygulayan lobiler sebebiyle cesur davranamıyorlar" iddiasında bulundu.


"ABD'liler tüm komplolara katılmalarına rağmen Fransızlardan daha mantıklı" değerlendirmesini yapan Esed, Suudi Arabistan'ın ise ABD'nin dayatmalarına boyun eğdiğini ileri sürerek, "ABD'nin dayatmaları şahsi nefretle karışınca Suudi Arabistan'dan böyle düşmanca bir tutum çıkıyor" ifadesini kullandı.


"Silahlı grupları desteklemeye devam etmekle" suçladığı Katar'ın son zamanlarda İran'la bir yakınlaşma çabasında olduğunu öne süren Esed, Moskova'nın desteğini ise "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin maruz kaldığı durumun yalnızca bir halk öfkesi olmadığını idrak ettiği için bizi destekledi ve desteklemeye devam ediyor" şeklinde değerlendirdi.


Mayıs ayında istifa eden eski BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile ilgili de konuşan Esed, İbrahimi'nin görev süresi boyunca "şeffaf bir aracı olmadığı" ilerü sürerek, "Benimle, yönetimi bırakmamı tavsiye etmek için görüşmüştü" hatırlatmasında bulundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...