Eroğlu-Hristofyas görüşmesi sona erdi

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Eroğlu-Hristofyas görüşmesi sona erdi

Dünya Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bugünkü görüşmede, New York'ta BM Genel Sekreteri ile yapılacak görüşmeye kadar olan süreci ve sonrasını ele aldı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Eroğlu ve Hristofyas'ın, bu ay sonu New York'ta yapacağı zirvede, farklılıklar olan konularda yakınlaşma sağlanamaması durumunda "tam bir çıkmazla karşı karşıya kalınacağını" ifade ederek, "BM Genel Sekreteri'nin bir sonraki adımı düşünmesi ve liderlerle görüşmesi gerekecek" dedi. nbsp;Eroğlu ve Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesi sona erdi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin Ekim 2011'de New York'ta yapılan üçlü görüşmeden sonra kaydedilen ilerleme ve 22-24 Ocak'ta New York Green Tree'de yapılacak üçlü görüşmeye kadar ve görüşme sonunda yapılması gerekenlerin üzerine odaklandığını söyledi. Downer, bu akşam Eroğlu yarın akşam ise Hristofyas ile olan görüşmesine ve liderlerin 9 Ocak'ta yapılacak son görüşmesine atıfta bulunarak, 22-24 Ocak'taki 2. Green Tree görüşmesine kadar yapılması gereken çok iş bulunduğunu ve yoğun bir sürecin yaşanacağını belirtti. Tarafların yarın gece Pile köyünde katılacağı yemeğin detaylarının da ele alındığını kaydeden Downer, yemeğin bir Kıbrıslı Türk ve bir de Kıbrıslı Rum restoranında iki bölümlü olacağını söyledi. Üçüncü bir Green Tree toplantısının öngörülmediğini ifade eden Downer, New York görüşmesi için planlarının, "tarafların temel konularda yakınlaşmasını sağlamak olduğunu" vurguladı. "Liderlerin, halihazırda bazı ana konularda anlaşmaya vardığını. Yönetim ve Güç Paylaşımı, mülkiyet ve toprak, vatandaşlık konularında görüş ayrılıklarının devam ettiğini" belirten Downer, bazı konularda ilerleme olduğunu, ancak yapılması gereken çok işin olduğunu dile getirdi. nbsp;

-"Tavizlerin verilmesi gerekir"- nbsp;


nbsp;"Farklılıklar üzerinde yakınlaşma sağlanabilmesi için zamanın yeterli olup olmadığının" sorulması üzerine Downer, "Bu zaman mevhumu değil siyaset ve karar verme mevhumudur. Uzlaşı sağlanabilir veya sağlanamaz mı? Bunu yapmak için zamana ihtiyaç var mı? Teorik olarak bunu yapmak için zamana ihtiyaç yoktur. Tavizlerin verilmesi gerekir" dedi. "New York'ta yapılacak zirvede farklılıkların olduğu konularda yakınlaşma sağlanamaması durumunda bir sonraki adımın ne olacağının" sorulması üzerine de Downer, "O zaman tam bir çıkmazla karşı karşıya kalacağız ve BM Genel Sekreteri'nin bir sonraki adımı düşünmesi ve liderlerle görüşmesi gerekecek" diye konuştu. Liderlerin çözümün nasıl olacağı konusundaki vizyonlarını belirten taslaklar hazırladığını, bu çalışmaları birkaç gün içerisinde tarafların birbirlerine sunmasını beklediğini belirten Downer, çalışmaların yapıcı nitelikte olduğunu söyledi. Downer, ne olacağını görmek için beklemek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dünya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...