Putin son noktayı koydu, Paşinyan itaat etti: Ermenistan Azerbaycan'ın egemenliğini kabul etti

Düzenleyen: / Kaynak: Rus Basını
- Güncelleme:
Putin son noktayı koydu, Paşinyan itaat etti: Ermenistan Azerbaycan'ın egemenliğini kabul etti

DÜNYA Haberleri  / Rus Basını

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında aşılabilir engeller olduğunu dile getirirdi. Putin, Dağlık Karabağ bölgesinde anlaşmaya varan Ermenistan'ın Azerbaycan'ın egemenliğini kabul ettiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ bölgesi için savaşan  Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ana anlaşmazlıklardan birinin çözümünde "aşılabilir engeller" olduğunu dile getirdi.

Putin, Moskova'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya gelerek Laçin Koridoru adı verilen dolambaçlı yol konusundaki anlaşmazlığı görüştü. Bu, Ermenistan ile ihtilaflı bölge olan Dağlık Karabağ arasındaki tek yetkili bağlantıdır ve bölgedeki yaklaşık 120.000 insan için cankurtaran halatıdır.

Aliyev ve Paşinyan, Putin'in Moskova'da ev sahipliği yaptığı daha geniş bir bölgesel zirve toplantısında, kara koridoruyla ilgili tutumları nedeniyle birbirlerine sert eleştirilerde bulundu. 

PUTİN: AŞILABİLİR ENGELLER MEVCUT

Ancak Putin "temel konularda bir anlaşmaya varıldığını" söyledi ve daha sonra geriye kalan tek şeyin "aşılabilir engeller" olduğunu söyledi ve bunları terminoloji farklılıkları ve "tamamen teknik" olarak nitelendirdi. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan temsilcilerinin bir hafta içinde görüş ayrılıklarını çözmeye çalışacaklarını söyledi.

'DAĞLIK KARABAĞ' TANINAN TOPRAKLARA DAHİL

Rus devlet haber ajansı Tass'ın haberine göre Paşinyan, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Sovyet idari sınırları içerisinde birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıdığını söyledi. Paşinyan'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hükümetinin tanımaya hazır olduğu Azerbaycan topraklarının Dağlık Karabağ'ı da kapsadığı ifade edildi.

OLDUKÇA İYİ İLERLİYORUZ

Paşinyan Perşembe günü şunları söyledi: "Ermenistan ve Azerbaycan'ın birbirlerinin toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaştıklarını teyit etmek istiyorum ve bu temelde ilişkilerimizin çözümü yolunda oldukça iyi ilerlediğimizi söyleyebiliriz."

Putin liderlere ilerlemenin önemli bir işaretinin "temel toprak bütünlüğü meselesi üzerinde anlaşmaya varılması" olduğunu söyledi. Şöyle ekledi: "Ve bu aslında ikincil nitelikteki diğer konular üzerinde anlaşmaya varmanın temelidir."

RUSYA’NIN ATEŞKESİYLE SONA ERMİŞTİ

Ermenistan ve Azerbaycan, 2020 yılında Dağlık Karabağ nedeniyle 6.000'den fazla kişinin ölümüne neden olan bir savaş yaşadı. Savaş, Ermenistan'ın bölgeyi çevreleyen topraklardan feragat ettiği, Rusya'nın aracılık ettiği bir ateşkesle sona erdi. Dağlık Karabağ Azerbaycan sınırları içinde yer alıyor ancak Ermenistan'ın desteklediği etnik Ermeni güçleri bölgeyi ve çevredeki bölgeleri 1994'ten bu yana kontrol ediyordu.

BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLMİŞTİ

Savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşma, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki tek yetkili bağlantı olarak Laçin Koridorunu bıraktı. Rusya, Laçin Koridoru yolunun açık kalmasının sağlanması da dahil olmak üzere düzeni sağlamak için 2 bin askerden oluşan bir barış gücü gönderdi. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Rus Basını
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...