Emevi Camii'nin minaresinin yıkılmasına öfke

Emevi Camii'nin minaresinin yıkılmasına öfke

DÜNYA Haberleri

Suriye'nin Halep şehrinde tarihi Emevi Camii'nin 11. asırdan kalma kıymet biçilmez minaresinin yıkılması büyük tepkilere sebep oldu

Suriye'nin Halep şehrinde tarihi Emevi Camii'nin 11. asırdan kalma kıymet biçilmez minaresinin yıkılması büyük tepkilere sebep oldu. Beşşar Esad rejimine bağlı kuvvetlerle direnişçiler arasında çatışmaların şiddetlendiği sırada Halep'te Eski Şehir'in göbeğinde ve UNESCO'nun dünya mirası listesindeki caminin tahrip olması bilhassa İslam alemi olmak üzere dünyadan tepkilere yol açtı.Her iki taraf da minarenin yıkılmasından diğer tarafı suçlarken Beyrut'ta Amerikan Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü olan Helga Seeden, "Bu, Tac Mahal'i havaya uçurmak ya da Atina'da Akropolis'i tahrip etmek gibidir. Bu, bir felakettir. Suriye'de gördüğüm en kötü şey bu oldu. Korktum" diye konuştu. İslam'ın mimari hazinelerinden bu minarenin yıkılması, hiç kuşkusuz Müslümanlar için bunlardan çok daha fazlasını ifade ediyor.Cami, Halep'in merkezinin kontrolünü ele geçirme mücadelesinde ekim ayından bu yana büyük tahribata uğradı. Tank ve top ateşleriyle kurşun izleriyle dolu camide çoğu bina yıkıldı, yandı, ağır hasar gördü. 12. Asırdan kalma caminin en eski parçası, 1090 tarihli minareydi.Caminin tahrip edilmesine şehirdeki Hristiyanlar da tepki gösterdi. Hristiyan iş adamı Imad a-Khal, "Utanç verici bir olay. Burayı her sene binlerce turist ziyaret ediyordu. Her geçen gün Suriyeliler için kara bir gün oluyor" dedi.Ana direnişçi grup Suriye Ulusal Konseyi, hükümetin minareyi kasten hedef alduığını iddia etti. Konsey açıklamasında, "Rejim, Suriye'deki sosyal dokuyu tahrip etmek için elinden geleni yapıyor. Kültürel mirası tahrip ediyor, insanların kalplerine nefret tohumları ekiyor. Bunların uzun süre izleri silinemeyecek" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...