Dünyayı çalkalayan iddia: Elon Musk Putin ile ne konuştu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Elon Musk, Putin ile 'uzay' hakkında konuştuğunu söyledi

DÜNYA Haberleri

Elon Musk’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde de Elon Musk Twitter’da yaptığı bir anket nedeniyle Ukrayna tarafından eleştirilmiş, Kremlin tarafından ise takdir edilmişti. İşte ayrıntılar…

Eurasia Group’un siyasi risk danışmanlığı başkanı Ian Bremmer, milyarder iş insanı Elon Musk’ın kendisine Vladimir Putin ile görüşmesini şahsen anlattığını iddia etti. Siyaset bilimci Ian Bremmer’in iddiasına göre, Elon Musk Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesinde Putin’in kırmızı çizgilerini öğrendi. Twitter paylaşımında Bremmer, “Elon Musk bana Putin ve Kremlin ile doğrudan Ukrayna hakkında konuştuğunu söyledi. Bana Kremlin'in kırmızı çizgilerinin ne olduğunu da söyledi.” diyerek iddiasını sürdürdü. Ama Tesla ve SpaceX CEO’su Musk bu iddiaları yalanladı. 

ELON MUSK İDDİALARI REDDETTİ

Bremmer, Putin’in kırmızı çizgilerini öğrenen Musk’ın kendisine, belirli şartlar karşılanırsa Ukrayna ile müzakereye hazır olduğunu söylediğini iddia etti. Putin’in şartlarının ise şunlar olduğu açıklandı; Kırım’ın Rusya kontrolünde kalması, Ukrayna’nın kalıcı tarafsızlık anlaşması yapması, Ukrayna’nın Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia'nın ilhakını kabul etmesi. Ancak Elon Musk, tüm bu iddiaları reddetti. Twitter’da söz konusu iddialar Musk’a soruldu ve Musk da ilgili tweete, "Putin ile sadece bir defa konuştum ve bu yaklaşık 18 ay önceydi. Konu uzaydı" diyerek cevap verdi.

UKRAYNA'YI KIZDIRAN, RUSYA'YI MEMNUN EDEN ANKET

Geçtiğimiz hafta Elon Musk, Twitter’da yaptığı bir anket nedeniyle eleştirilmişti. Twitter’da 107,7 milyon takipçiye sahip Elon Musk, Ukrayna – Rusya arasında barış sağlamak için birkaç öneride bulundu. Öneriler arasında, Kırım’ın Rusya’ya verilmesi, Kremlin yönetiminin ilhak ettiği Ukrayna’ya ait bölgelerde yeniden referandum yapılıp çıkan sonuca göre Ukrayna’nın bu bölgeleri Rusya’ya vermesi gibi maddeler bulunuyordu. Musk’ın bu önerilerine Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tepki gösterirken, Putin’in sözcüsü Peskov ise memnuniyetle karşılamıştı. 

Ukrayna 'barış' önerileri nedeniyle tepkileri üzerine çeken Elon Musk, bununla da yetinmeyerek Tayvan - Çin meselesine el attı. Musk, Tayvan'ın Hong Kong'a benzer şekilde bir statüyle yönetilmesini teklif etti. Financial Times'a yaptığı açıklamada Musk, Tayvan'ın kısmen Çin kontrolüne girmesiyle 'barışın sağlanacağını' ileri sürdü. Savaş olması halinde ise elektronik ve otomobil dahil neredeyse bütün teknolojik cihazlarda kullanılan yarı iletken çip üretiminin tehlikeye gireceğini belirtti. Zira çip üretiminin yarısından fazlasını Çin ve Tayvan'daki üretici firmalar karşılıyor. Musk'ın bu açıklaması Tayvanlı politikacılar tarafından eleştirildi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...