Eğitimin de bir yararı yok!

Eğitimin de bir yararı yok!

DÜNYA Haberleri

Alman hükümeti 'insan hakları' ve 'demokrasi' naraları atarken ülkede ki ayrımcılık büyüyor.

Almanya'da göçmenlerin hala dışlanmasına yüksek düzeyde bir onay da Federal Göç ve Mülteciler Bakanı Aydan Özoğuz'dan geldi. Federal Hükümetin 10. Yabancılar Raporu'nun bulgularını açıklayan Özoğuz, daha konuşmasının basında 700 sayfalık raporun içeriğini hiç beğenmediğini söyledi. Raporun göçmenlerin eğitim durumlarıyla ilgili bulgularını açıklayarak konuşmasına başlayan Özoğuz, "Göçmen kökenli çocuklar eğitimde epeyce ilerlemiş bulunuyorlar. Ne var ki, bu onları dışlanmaktan ve işsizlikten kurtarmıyor" dedi.

"DIŞLANIYORLAR"

Özellikle göçmenlerin iş pazarında ve meslek eğitim yeri aramada dışlandıklarını hatırlatan Özoğuz, "Almanya'da kökenlerinden bağımsız olarak göçmen kökenli çocuklara bir eğitim kariyerini hala sağlayamadık" tespitini yaptı. Bakan, bir sonraki uyum zirvesinde göçmen gençlerin meslek eğitim yeri bulma sorununun ağırlıklı konu olacağını bildirdi.

LİSELERDE ORAN DÜŞÜK

Göçmen kökenli öğrenciler eğitim alanında son yıllarda epeyce ilerleme kaydetmelerine karşın liselerde oranları oldukça düşük. Lise öğrenimi yapan göçmen öğrencilerin oranı yüzde 24,5 iken, bu oran Almanlar yüzde 48,9 oranında bulunuyor. Buna karşılık ortaokullarda (Hauptschule) göçmenlerin oranı yüzde 27, 5, Almanların oranı ise sadece yüzde 10,6. Bununla birlikte hauptschule diploması olmayan göçmenlerin oranı 2008'den bu yana yüzde 15'6'dan yüzde 11,6'ya düştü.

"ÖNYARGILAR ARTTI"

Göçmen kökenli çocukların kendilerine karşı önyargılarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirten Özoğuz, özellikle son yıllarda müslümanlara karşı önyargıların arttığını söyledi. Özoğuz, son yıllarda göçmenlere yönelik yabancı düşmanı şiddet eylemlerinin artmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Bakan, göçmenlerin eğitim düzeylerinin hissedilir oranda yükselmesine karşın, bunun onları yoksullaşma tehlikesinden korumadığını da belirtti.

Kaynak: Sabah Avrupa

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...