ECOWAS: Nijer'e askeri müdahale için tarih belirledik

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ECOWAS: Nijer'e askeri müdahale için tarih belirledik

DÜNYA Haberleri

ECOWAS, Nijer'e askeri müdahale için hazır olduklarını duyurdu. Batı Afrika ülkeleri, askeri müdahale için bir tarih belirlediklerini ancak şimdilik açıklamayacaklarını belirttiler.

Batı Afrika’da geniş çaplı bir çatışma endişesi gittikçe artıyor. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin genelkurmay başkanlarının Gana’nın başkenti Akra’daki görüşmelerinden Nijer’e askeri müdahale için hazır oldukları açıklaması yapıldı.

İki gün süren görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan ECOWAS’ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'deki cunta yönetimine ilişkin “Emir ne zaman verilirse askeri müdahalede bulunmaya hazırız.” dedi.

‘’KAPIYI KAPATMADIK’’

Nijer'de demokrasiyi yeniden tesis etmek için savaş ilan etmeyeceklerini belirten Musah, Nijer ile sonsuz diyalog kurmayacağını vurgulayarak, “Konuştuğumuz gibi, hala ülkeye arabuluculuk misyonu hazırlıyoruz, bu nedenle hiçbir kapıyı kapatmadık. Ancak sonsuz bir diyaloga girmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Musah, askeri müdahale için bir zaman dilimi belirlediklerini ancak şimdilik açıklamayacaklarını belirtterek, ''Yasal yönetimin en kısa sürede yeniden inşası birinci önceliğimiz'' dedi.

Musah'ın askeri müdahaleye ilişkin açıklamalarına Nijer’deki cunta yönetiminden herhangi bir yanıt gelmedi.

ECOWAS İÇERİSİNDE GÖRÜŞ AYRILIKLARI

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 15 üyeden oluşuyor ancak Nijer'e askeri müdahale fikri bütün üye ülkeler tarafından desteklenmiyor.

Mali, Burkina Faso ve Gine gibi askeri darbelerle iktidara gelen cuntaların yönettiği ülkeler, Nijer'deki darbeci yönetimi desteklediklerini açıkladılar.

El Cezire'nin haberine göre, Nijer'e yönelik askeri müdahaleye destek verdiğini açıklayan ülkelerde de büyük fikir ayrılıkları yaşandığı bildirildi. Bazı üyelerin diplomatik çözümde ısrarcı olduğu, askeri müdahale isteyen yönetimlerin de harekete geçmek için parlamentolarından onay almaları gerektiği hatırlatıldı. 

NE OLMUŞTU?

Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazoum'un 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmasının ardından Ordu Sözcüsü Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuş, Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani daha sonra geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

ECOWAS, 30 Temmuz’da gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda Bazoum'un 1 hafta içinde yeniden göreve iade edilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmuş, 10 Ağustos’ta ise savunma bakanlarına Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı vermişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...