Dünyanın gözü Erdoğan-Putin görüşmesinde: Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünyanın gözü Erdoğan-Putin görüşmesinde: Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar - Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 4 Eylül'de Soçi'deki görüşmesi dünya basınında ilgiyle takip ediliyor. Yabancı basın kuruluşları, tahıl anlaşmasının geleceği için kritik öneme sahip görüşmeyi '’Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor'' ifadesiyle haberleştirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik kısa süreli ‘’askeri operasyonu’’ Avrupa kıtasında ikinci dünya savaşından beri görülen en kanlı savaşa dönüştü. Her iki ülkenin on binlerce kayıp verdiği savaş, bitmek şöyle dursun, Ukrayna’nın karşı saldırılarıyla boyut değiştiriyor.

Dünya tahıl arzının da önemli bir kısmını sağlayan iki komşunun savaşı, küresel tahıl piyasalarında büyük sorunlara neden oldu. Savaş, iki ülkeden tahıl sevkiyatını tamamen durma noktasına getirince özellikle kırılgan ekonomilere sahip Afrika ülkeleri, piyasalardaki hareketlilik nedeniyle ciddi sorunlar yaşamakla karşı karşıya kaldı.     

Türkiye ve Birleşmiş Milletler, 2022 yılında inisiyatif alarak Ukrayna ve Rusya’dan dünya piyasalarına yeniden tahıl ihracına başlaması için çalışmalar yaptı. Ankara ve BM’nin çabaları sonuç verdi ve İstanbul’da Ukrayna tahılının ihracını sağlayacak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı.

Neredeyse bir yıl boyunca devam eden anlaşma, Rusya’nın tek taraflı çekilmesiyle son buldu. Anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için girişimler devam ediyor.

ERDOĞAN - PUTİN GÖRÜŞMESİ DÜNYA BASININDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki turistik şehri Soçi’de bir araya geleceği duyuruldu. Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın yeniden canlandırılması açısından oldukça önemli olduğu değerlendirilen görüşme, dünya basınında yakından takip ediliyor.

'’Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz tahıl ihracatını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'nın Soçi kentinde mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya gelecek'’ diyen İngiliz Telegraph gazetesi Kremlin'in Karadeniz planının henüz bir neticeye ulaşmadığını aktardı.

Haberde ''İki lider, Ukrayna'daki savaşın sonuçlarının yanı sıra Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına izin veren anlaşmayı da görüşecek'' denildi.

Al Jazeere görüşmedeki öncelikli konunun tahıl krizinin aşılması olduğunu yazdı.

Türkiye'nin tahıl anlaşmasının imzalanmasındaki kritik rolünü hatırlatan Katar merkezli haber platformu ‘'Anlaşma Rusya'nın Temmuz ayında çekilmesinin ardından sona erdi. Ankara o zamandan beri Moskova'yı anlaşmaya geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor’' dedi.

Alman NTV 'Ankara'daki hükümet çevrelerine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4 Eylül'de Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya gelecek' dedi ve haberinde şu bilgiye yer verdi;

‘'Görüşmenin asıl odak noktası Ukrayna'dan tahıl ihracatının gelecekte nasıl düzenleneceği sorusu olacak.'’

Dünyanın gözü Erdoğan-Putin görüşmesinde: Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor

HAKAN FİDAN MOSKOVA’DA OLDUĞU HATIRLATILDI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın halihazırda Moskova'da olduğunu hatırlatan France 24 haberinde ‘'Türkiye Dışişleri Bakanı, tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmasının 'küresel gıda güvenliği' açısından 'kritik' olduğunu söyledi'’ ifadesine yer verdi.

Fidan'ın ziyaretinin Erdoğan - Putin zirvesi öncesi bir hazırlık mahiyetinde olduğunu belirten Fransız yayın organı ''Fidan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki tatil kenti Soçi'de önümüzdeki hafta yapılması beklenen zirveye hazırlık yapmak üzere Moskova'daydı'' dedi.

İsrail merkezli Ynet ‘'Erdoğan ve Putin tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Rusya'da buluşacak'’ başlığını attı.

Frankfurter Rundschau (FR) gazetesi ise ‘'Ukrayna savaşında yeni müzakereler mi?'’ sorusunu sordu.

'’Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor'' diyen Alman gazete haberinde '’Her iki ülkenin gündeminin başında Rusya'nın temmuz ayında feshettiği tahıl anlaşması yer alıyor. Tahıl anlaşmasının yeniden başlaması, özellikle yoksul ülkelerde rahatlamaya yol açacak' ifadelerine yer verdi.

G20 zirvesinin 9-10 Eylül'de gerçekleşeceğini hatırlatan FR, '’G20 zirvesinde Putin'le yapılan görüşmelerde alınacak olumlu bir sonuç, Erdoğan'ın uluslararası sahnedeki elini güçlendirebilir'’ dedi.

‘’ERDOĞAN'IN AMACI PUTİN'İ ANLAŞMAYA GERİ DÖNDÜRMEK'’

'’Erdoğan ve Putin 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak'’ başlığını atan Yunan Proto Thema ''Tahıl anlaşması Temmuz ayında Rusya'nın çekilmesiyle sona erdi. Erdoğan'ın amacı Putin'i anlaşmaya geri döndürmek'' dedi.

Fidan'ın Moskova ziyaretini mercek altına alan Kathimerini Rus bakan Lavrov'un ''Rus tahılının Türkiye'ye düşük fiyatla teslim edilmesi planı tartışılıyor'' sözünü öne çıkardı.

Al Arabiya bu gelişmeyi '’Erdoğan ve Putin, tahıl anlaşmasını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak'’ başlığı ile okurlarına sundu. Tagesschau görüşmenin en önemli gündem maddesinin tahıl girişimi olduğunu yazdı.

Hindistan merkezli Wion '’Türkiye, Ukrayna tahıl anlaşmasını canlandırmanın 'kritik' ihtiyacının altını çiziyor'’ dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...