Dünya sustu, Esad katliam yaptı

Dünya sustu, Esad katliam yaptı

DÜNYA Haberleri

BM heyeti Suriye'de kimyasal silah ararken Esad dalga geçer gibi sarin gazıyla çoluk çocuk demeden öldürdü.

3 Temmuz'daki darbe ve ardından peş peşe gelen katliamların ardından dünyanın gözü Mısır'a çevrilince Suriye lideri Beşar Esad fırsatı kaçırmadı. Esad, Şubat 2011'den bu yana süren iç savaşın en büyük vahşetlerinden birine dün sabaha karşı imza attı. Esad'a bağlı güçler dün 05.30 sularında Şam'ın banliyölerinden Gota bölgesine kimyasal saldırı düzenledi. Saldırıya yataklarında yakalanan çoğunluğu çocuk 2 binden fazla masum sivil hayatını kaybetti, 3 bin 500'den fazla sivil de tedavi altına alındı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. nbsp;

BM inceleme yapıyordu
Saldırının, Suriye'de BM silah denetçilerinin ülkede inceleme başlattığı döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. Pazartesi günü BM kimyasal silah denetçileri Halep'in Han el Aseli bölgesi başta olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde kimyasal silah kullanılması ile ilgili incelemelerine başlamışlardı. Şam'daki yerel kaynaklar, özellikle Cobar, Zemelka, Erbil, Keferbatma, Hareste, Takba, Doreya, Mazimiye, Cisrin, Duma, Ayınterme'nin geceden itibaren yoğun bombalamaya tabi tutulduğunu ve bu saldırının gün boyu sürdüğünü ifade etti. Şehit edilenlerin sayısının evlerin kontrol edilmesi ile beraber 4000'e kadar çıkabileceği belirtiliyor. Bölgedeki doktorlardan Halid Mahmud, çok sayıda kişinin kullanılan "sarin gazı"ndan etkilendiğini ifade etti. Hastaneye kaldırılan kişilerde nefes darlığı, kusma, göz bebeklerinde küçülme, bilinç kaybı yaşandığını belirten Mahmud, acil olarak tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal KoalisyonuTürkiye Temsilcisi Halid Hoca, BM Heyetinin Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşması halinde Esad güçlerinin fırlattığı füzelerin kalıntılarını görebileceğini belirtti. Halid Hoca, saldırının 2 MİG tipi savaş uçağıyla gerçekleştirildiğini ve en az 30 füzenin sivil yerleşim birimlerini hedef aldığını kaydetti. Bölgedeki aktivistler, sabahın erken saatlerinde sivil yerleşim bölgelerine havadan atılan gaz bombaları sebebiyle insanların saldırıya savunmasız şekilde, uykuda yakalandığı belirtti. Bu sebeple binlerce kişinin öldüğünü bildiren aktivistler, zehirlenenlerin bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade etti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Siyasi Komitesi üyesi Mişel Kilo, "Dünya olanlara karşı şimdi harekete geçmezse artık asla yapmaz" diye konuştu. Esad rejimi ise saldırıyı yalanladı.

nbsp;Dünya sustu, Esad katliam yaptı
İŞTE DELİLİ
Saldırıda hayatını kaybedenlerde zehirli sarin gazının etkileri açıkça görüldü. Dehşet verici görüntüler Suriye'nin saldırıları inkar etmesine yer bırakmayacak kadar ortadaydı. nbsp;

ESAD, SADDAM'I ÖRNEK ALDI
Halepçe'de 5 bin kişi katledilmişti
Ortadoğu coğrafyasını ilk kez kimyasal silah gerçeğiyle tanıştıran Halepçe Katliamı, 16 Mart 1988'de gerçekleştirildi. İran-Irak savaşı sırasında, dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, kendisine muhalefet eden Kürtler'e yönelik 1986'da El-Enfal Harekatı başlattı. 1988'e doğru İran, "Zafer-7 Harekat" adını verdiği genel bir taarruz başlatınca, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı güçlerin de desteğiyle Halepçe'de isyan çıkarıldı. Bu isyanla birlikte İran'ın ilerleyişi de hızlanınca Saddam Hüseyin, "Kimyasal Ali" lakaplı Korgeneral Ali Hasan al-Mecid el-Tikriti'ye kimyasal gaz bombaları kullanma emri verdi. 8 adet "MiG-23 uçağı" kentin üzerine kimyasal bombalarla ölüm yağdırdı. Bebek, kadın ve yaşlıların da olduğu 5 bin kişi öldü, 7 bini aşkın kişi de yaralandı. Saddam Hüseyin, Halepçe katliamıyla ilgili davadan yargılanırken başka bir suçtan dolayı idam edildi, "Kimyasal Ali" de 2010'da "katliamdaki rolü" nedeniyle asıldı.

BM YASAKLAMIŞTI
Sarin gazı en acımasız silah!
Renksiz ve kokusuz olduğu için tespiti zor olan sarin gazı BM tarafından yasaklı. Sinir sistemini felç ederek 1-10 dakika içinde insanı öldürüyor. 1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunan gaz çok küçük bir damlasıyla dahi canlıları yok edebiliyor. Nazi Almanyası'nda keşfedilen sarin gazı en acımasız savaş aracı olarak tanımlanıyor. Başlıca etkileri burun akması, göğsün sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesi.


SURİYE İLE SAVAŞ SEBEBİ
Obama kimyasal silah kırmızı çizgimiz demişti
ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl yaptığı açıklamada Esad rejimine uyarıda bulunarak, "Suriye 'de kimyasal silahların kullanılması bizim için bir kırmızı çizgi. Böylesi bir durum, olası bir askeri müdahale konusunda hesaplarımı ve denklemimi değiştirir" demişti. Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Suriye'ye askeri müdahale çözüm değil açıklaması yaparken, Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest "Suriye'nin gizleyecek bir şeyi yoksa, kimyasal silah kullanımı BM'nin tarafsız soruşturmasına izin vermelidir" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...