Dünya piyasalarında tahıl fiyatları yükselişe geçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya piyasalarında tahıl fiyatları yükselişe geçti

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Ukrayna'nın tahıl ihraç edilen limanlarını hedef alması, tahıl piyasalarında endişeye yol açtı. Tahıl fiyatlarında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlattığı Şubat 2022'den beri en ciddi yükseliş yaşandı

Rusya’nın tek taraflı olarak Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilmesi dünya tahıl piyasasında fiyatların yükselmesine neden oldu.

Dünya tahıl sevkiyatının önemli bir bölümünü gerçekleştiren Ukrayna’ya Rusya’nın saldırması sonrasında yaşanan tahıl tedariki problemi, Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin (BM) inisiyatifleriyle çözüme kavuşturulmuştu.

Türkiye, BM, Ukrayna ve Rusya’nın taraf olduğu anlaşma İstanbul’da imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca Rusya, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatına izin vermeyi taahhüt etti.

Türkiye ve BM’nin girişimleriyle daha önce 3 defa uzatılan anlaşma 17 Temmuz’da sona erdi. Rusya, anlaşmaya uyulmadığını gerekçe göstererek tahıl koridoru anlaşmasının yeniden uzatılmayacağını duyurmuştu.

KİEV’DEN ÇAĞRI, RUSYA’DAN TEHDİT

Ukrayna yönetimi, dünyaya tahıl sevkiyatı gerçekleştirmeleri için Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri harekete geçmeye çağırdı.

Kiev, tahıl taşıyan gemilere askeri gemilerle eşlik edilmesini talep ediyor.

Dünya piyasalarında tahıl fiyatları yükselişe geçti

Rusya, tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Ukrayna limanlarını hedef alarak daha fazlasını yapacağı tehdidinde bulundu. Moskova yönetimi, Ukrayna limanlarına hareket edecek her geminin ‘Ukrayna’ya silah taşıyor’ olabileceği ön kabulüyle tehdit olarak değerlendireceğini duyurdu.

Rusya, anlaşmanın son bulduğu 17 Temmuz’dan bu yana başta Odessa olmak üzere pek çok Ukrayna limanına füze ve kamikaze dronlarla saldırılar gerçekleştiriyor.

TAHIL FİYATLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasını uzatmayı kabul etmemesi, dünya piyasalarında tahıl fiyatlarının yükselişe geçmesine neden oldu. Rusya’nın tehditleri ve tahıl taşınan limanları hedef alması da bu artışları etkiliyor.

Avrupa borsasında buğday fiyatları, çarşamba günü bir önceki güne göre yüzde 8,2 artarak ton başına 253,75 Euro’ya yükseldi.

Mısır fiyatları yüzde 5,4 artarken, ABD buğday vadeli işlemleri çarşamba günü yüzde 8,5 artış gösterdi.

Tahıl piyasasında yaşanan bu artış, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı Şubat 2022 tarihinden bu yana görülen en ciddi artış olarak kaydedildi.

UKRAYNA: SALDIRILAR 60 BİN TON TAHILI YOK ETTİ

BBC'nin haberine göre Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden birkaç saat sonra Ukrayna limanlarını hedef almaya başladı.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, saldırıların 60 bin ton tahılı yok ettiğini ve tahıl ihracat altyapısının önemli bölümlerinin hasar aldığını söyledi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...