Dünya Meteoroloji Örgütü'nden 'El Nino' uyarısı: Tehlike devam ediyor!

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Dünya Meteoroloji Örgütü'nden 'El Nino' uyarısı: Tehlike devam ediyor!
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 'Geçici 2023 Küresel İklim Durumu' raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, 2015 yılından itibaren son 9 yılın, tarih boyunca kaydedilen en yüksek sıcaklık değerlerine sahip olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle, 2023'ün baharında Kuzey Yarım Küre'de ortaya çıkan ve yaz aylarında etkisi artan El Nino hava olayının, 2024'te küresel sıcaklıkları daha da yükseltebileceği belirtildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bugün yayınladığı 'Geçici 2023 Küresel İklim Durumu' raporunda, küresel iklim krizine dair endişe verici gelişmelere vurgu yaptı. Raporda, 2015 yılından itibaren son 9 yılın, kayıtlara geçen en sıcak yıllar olduğu belirtilerek, 2023'ün baharında Kuzey Yarım Küre'de ortaya çıkan ve yaz aylarında etkisi hızla artan El Nino hava olayının 2024'te sıcaklıkları daha da artırabileceği uyarısı yapıldı.

ATMOSFERDEKİ KARBONDİOKSİT ARTTI

Raporda, 2023'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağının doğrulandığı ve ekim sonuna kadar olan verilere göre, bu yılın hava sıcaklığının sanayi öncesi dönemden (1850-1900) yaklaşık 1,40 santigrat derece üzerinde olduğu bildirildi. Ayrıca, atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin sanayi öncesi döneme göre yüzde 50 daha yüksek olduğu ve bu durumun gelecek yıllarda sıcaklıkların artmaya devam etmesine neden olacağı vurgulandı.

DENİZ SEVİYESİ DAHA DA YÜKSELDİ

Deniz seviyesindeki yükselme oranının 2013-2022 yıllarında, devam eden okyanus ısınması ve buzulların erimesi nedeniyle ilk 10 yılın (1993-2002) oranının iki katından fazla olduğu raporda belirtildi. Antarktika, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki buzullarda yaşanan aşırı erimenin yanı sıra, İsviçre buzullarının son 2 yılda yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiği ifade edildi.

SEL, KASIRGA, KURAKLIK

Raporda, 2022'de güneş ve rüzgar enerjisinin öncülüğünde yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 10 arttığına dikkat çekildi. Ancak, aşırı hava ve iklim olaylarının tüm kıtalarda büyük etkileri olduğu, bunlar arasında büyük seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık ve kuraklık ile kontrol edilemeyen yangınların bulunduğu belirtildi.

REKOR SICAKLIKLAR

Raporda, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşanan aşırı sıcaklıkların önemli olduğu ve özellikle temmuzun ikinci yarısında şiddetli ve olağanüstü sıcaklıkların hissedildiği kaydedildi. İtalya'da 48,2 derece, Tunus'ta 49, Fas'ta 50,4 ve Cezayir'de 49,2 derece olarak ölçülen rekor yüksek sıcaklıkların altı çizildi.

SERA GAZI SEVİYESİ REKOR DÜZEYDE

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, rapordaki açıklamasında, "Sera gazı seviyeleri ve küresel sıcaklıklar rekor düzeyde. Deniz seviyesindeki yükseliş rekor seviyede. Antarktika'da deniz buzu rekor düzeyde düşük. Bu durum, kırılan rekorların sağır edici bir kakofonisi" ifadelerini kullanarak aşırı hava koşullarının yaşamları ve geçim kaynaklarını tehdit ettiğine vurgu yaptı. Genel Sekreter Taalas, herkesin erken uyarı hizmetleriyle korunmasının zorunlu olduğunu belirtti.

2024'ÜN İLK YARISINA YANSIYACAK

WMO'nun geçici Küresel İklim Durumu raporu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) bilgi sağlamak amacıyla yayımlandı. Nihai Küresel İklim Durumu 2023 raporu ise bölgesel raporlarla birlikte 2024'ün ilk yarısında yayımlanacak.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...