Dünya G7'den büyüktür

Dünya G7'den büyüktür

DÜNYA Haberleri

Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Şatosu'nda küresel sorunlara çözüm aradığını savunan Batı kulübü G7 zirvesine çağrılmayan Moskova meydan okudu.

Rusya, ikinci kez çağrılmadığı G7 zirvesinde Moskova'ya daha fazla baskı uygulanması kararı alan G7 ülkelerine tepki verdi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, "G7" ve "G8" formatlarının küresel sorunları görüşmek için yeterli olmadığını belirtti. Rus basınına konuşan Peskov, Putin'in G7 Zirvesi'ne davet edilip edilmediği yönündeki sorulara değinerek, "Günümüzde, yedi veya sekiz ülkenin toplanarak küresel sorunlara çözüm getirmesi mümkün görünmüyor. Putin, küresel ekonomi ve diğer alanlarda gerçek dengeleri gözeten daha verimli başka formüllere odaklanıyor" dedi.
RUSYA'YI DIŞLADILAR
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, içinde Rusya'nın da bulunduğı G8 formatının verimli olmadığını, daha ziyade BRICS ve G20'de çalışmanın ilgilerini çektiğini söylemişti.
Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da, G7 liderler zirvesi öncesi AP ajansına yaptığı açıklamada, "Kanada, Rusya'nın Putin iktidardayken yeniden G7'ye katılmasına kesinlikle karşıdır. Putin, G7 Liderler Masası'na oturamaz" ifadesini kullanmıştı.
KİEV'DEN TEŞEKKÜR
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna'ya toplu destek verdikleri için G7 ülkelerine teşekkür etti. Ukrayna hakkında görüşmelerin yapıldığı Almanya'daki G7 zirvesini değerlendiren Petro Poroşenko Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Ukrayna'ya müttefik desteği için G7 ülkelerine minnettarım" diye yazdı. G7 Zirvesi'nden sonra yayınlanan bildiride ise Rusya'nın, Ukrayna'daki teröristleri desteklemeye son vermesinin ve Minsk Anlaşması'nı tamamen uygulamasının beklendiği vurgulandı. G7 liderleri, Rusya'nın Kırım'ı işgalini bir kez daha kınadığını kaydetti.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...