Dünya bu açıklamayı bekliyordu: İran’dan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ‘operasyon’ iddiasına cevap

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Dünya bu açıklamayı bekliyordu: İran’dan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ‘operasyon’ iddiasına cevap

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonunu İran’dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyleyen İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’a Tahran’dan cevap gecikmedi. İran kanadı iddiayı reddederek açıklama yaptı.

İsrail’in Filistin halkına yönelik uzun süredir devam eden baskı ve şiddeti gerekçe gösteren Hamas, 7 Ekim’de Tel Aviv'e karşı Aksa Tufanı adı verilen büyük çaplı bir operasyon başlattı.

İlk olarak 5 bin roketle saldıran Hamas, ardından çok sayıda İsrail şehrine sızdı. İsrail tarafı hızla ‘savaş durumu’ ilan etti ve karşı saldırılara geçti. 2 gündür işgal ve abluka altındaki Gazze’yi yoğun bombardımana tuttu. Sıcak çatışmalar bir yandan devam ediyor.

İki tarafın da ağır kayıplar verdiği çatışmalar tüm dünyada endişe ile takip edilirken İsrail’in iddiasına İran'dan cevap geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Aksa Tufanı operasyonunun İran'ın desteği ve emriyle yapıldığını iddia etmişti. İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirmişti.

"HAMAS OPERASYONUNUN ARKASINDA İRAN VAR"

İran'ın Hamas'a silah ve mühimmat desteği sağladığını iddia ederek, bu operasyonun arkasında İran'ın olduğunu ve İran'ın da büyük bir bedel ödeyeceğini söyleyen Herzog, uluslararası topluma "Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yapmıştı.

İRAN REDDETTİ

Herzog'un iddiasına İran'dan yanıt gecikmedi. İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunda herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti.

"FİLİSTİN'İN TEPKİSİNE DAHİL DEĞİLİZ"

İran'ın BM misyonundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;"Filistin'e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin'in tepkisine dahil değiliz, çünkü bu yanıt yalnızca Filistin'in kendisi tarafından üstleniliyor."

"YILLARDIR SÜREN CİNAYETLERE MEŞRU BİR YANIT"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü attığı bir tweet'te şiddeti 'yıllardır süren cinayetlere ve suçlara meşru bir yanıt' olarak nitelendirmişti.

REİSİ'DEN "ZAFER" AÇIKLAMASI

Bu arada Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, "Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar" için bir "zafer" olarak nitelendirdi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...