Dünya ayağa kalktı! ABD ve İran arasında "tanker" krizi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya ayağa kalktı! ABD ve İran arasında "tanker" krizi

DÜNYA Haberleri

ABD'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili yıllarca uyguladığı yaptırım baskısının ardından Washington ile Tahran arasındaki gerginlik tırmanıyor. İki ülke son olarak karşılıklı bir şekilde birbirlerinin petrol yüklü tankerlerine el koydu. Petrol piyasaları gelişmeleri yakından takip ediyor.

ABD, yaptırım uygulama operasyonu kapsamında son günlerde denizde bir tankerde bulunan İran petrolüne el koydu.

Reuters haber ajansına göre, günler sonra İran misilleme olarak başka bir petrol yüklü tankere el koydu.

Deniz güvenlik şirketi Ambrey, ABD'nin müdahalesinin İran'ın Perşembe günkü eyleminden en az beş gün önce gerçekleştiğini söyledi.

ABD-İRAN GERGİNLİĞİ TIRMANIYOR

Petrol piyasaları gerginliğini korurken, kargoya el konulması, ABD'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili yıllarca uyguladığı yaptırım baskısının ardından Washington ile Tahran arasındaki son tırmanışı gözler önüne serdi.

İran yaptırımları tanımıyor ve petrol ihracatını artırıyor.

Tahran, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu söylerken, Washington İran'ın nükleer bomba geliştirmek istediğinden şüpheleniyor.

Dünya ayağa kalktı! ABD ve İran arasında "tanker" krizi

ABD VE İRAN ARASINDA TANKER KAPIŞMASI

Geçtiğimiz yıl ABD, Yunanistan yakınlarında bir kargo İran petrolüne el koymaya çalıştı, bu da Tahran'ın Körfez'de iki Yunan tankerine el koymasına neden oldu.

2020'de Washington, Venezuela'ya giden yabancı gemilerdeki dört kargo İran yakıtına el koydu ve bunları, açıklanmayan yabancı ortakların yardımıyla, daha sonra ABD'ye giden diğer iki gemiye aktardı.

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...