Dünya 2023'te 'bilinmeyen bir bölgeye' girdi: Milyonlarca insan ölebilir!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Dünya 2023'te 'bilinmeyen bir bölgeye' girdi: Milyonlarca insan ölebilir!

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Oregon Üniversitesi liderliğinde yürütülen bir araştırmaya göre 2023'te, dünya çeşitli bölgeleri iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak 'bilinmeyen bir bölgeye' girdi. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, "Her 0,1 derecelik ısınma milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilir" uyarısında bulundu.

Oregon Üniversitesi öğretim üyesi Dr. William J. Ripple, 2023'ü iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırılıkların kayda geçtiği bir yıl olarak tanımlayarak küresel ortalama sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne neden olabileceği uyarısında bulundu.

ABD'deki Oregon Üniversitesi liderliğinde dünyanın çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının hazırladığı "2023’te İklim Değişikliğinin Durumu: Bilinmeyen Topraklara Giriş" raporu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın dünya genelindeki etkilerini ele aldı. Rapor, bilim insanlarının uzun süredir uyarılarda bulunduğu konuların artık gözle görülmeye başlandığını ve yeni dönemde daha önce hiç kimsenin tecrübe etmediği koşullarla karşılaşılabileceği uyarısını içeriyor.

DENİZ SUYU SICAKLIĞI BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SEVİYEDE 

Raporda, 2023'ün, iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırılıkların dünya genelinde kayda geçtiği bir yıl olduğu belirtiliyor. Rekor sıcaklıklar, okyanusların ısınmaya devam etmesi, Kuzey Atlantik deniz suyu yüzeyinin sıcaklığında artış ve Antarktika’daki buzul seviyesinin eşi benzeri görülmemiş şekilde düşük oranlara gerilemesi gibi olağanüstü durumlar raporda vurgulanan aşırılıklar arasında yer alıyor.

"BİLİNMEYEN BİR BÖLGEYE GİRİLDİ"

Haziran-Ağustos 2023'ün, kayıtlara geçmiş en sıcak dönem olduğu ifade edilen raporda, dünya genelinde yaşanan sıcaklık artışının tehlikeli bir istikrarsızlığa işaret ettiği ve insanlığın "bilinmeyen bir iklim bölgesine" girdiği belirtiliyor.

FOSİL YAKIT KULLANIMININ AZALMASI 

Raporda ayrıca, 2023'te Antarktika'da deniz buzullarının bilinen en düşük seviyeye gerilediği, Grönland'daki buzul kütlesinde rekor düşüş yaşandığı, okyanuslardaki asitlenmenin arttığı ve küresel ağaç örtüsü kaybının devam ettiği vurgulanıyor. Aynı zamanda, karbon emisyonlarının arttığına dikkat çekilen rapor, fosil yakıt kullanımının azaltılmasının öncelikli olduğunu belirtiyor.

Raporun başyazarı, Oregon Üniversitesi Orman Ekosistemleri ve Toplum Bölümü Öğretim Üyesi Ripple, çalışma hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Bilim insanı olarak insanlığı, yıkıcı tehditlere karşı uyarmanın görev olduğuna inandığı için bu çalışmayı gerçekleştirdiğini belirten Ripple, çalışmanın, iklim değişikliğinin şiddeti konusunda toplumu ve karar vericileri eğiterek daha geniş çaplı aksiyonlar alınmasına katkı sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

İklim değişikliğinde ciddi bir noktaya gelindiğine ve kısa sürede iyileşmenin mümkün görünmediğine işaret eden Ripple, "Bununla birlikte her 0,1 derecelik ısınma milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilir. Bu nedenle gelecekte yaşanabilecek sıcaklık artışlarının önlenmesi çok önemli" diye konuştu.

Ripple, iklim değişikliği konusunda atılması gereken en acil adımları ise şöyle sıraladı:

"Fosil yakıtların kullanımının azaltılması en üst seviyede önceliğimiz olmalı. Bu nedenle fosil yakıt kullanımının kademe kademe azaltılarak durdurulması, kömür kullanımının ortadan kaldırılması ve fosil yakıtların yayılmasının önüne geçilmesi konularında dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca ormanları koruyacak ve iyileştirecek politikalara ihtiyacımız var. Son olarak, şu anda gördüğümüz felaket niteliğindeki iklim etkileri göz önüne alındığında, zararları ve can kaybını en aza indirmek için adil iklim adaptasyonlarına yönelik finansmana ihtiyaç duyuluyor."

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...