Demokrasinin beşiği sallanıyor! Ekonomik çöküş darbeleri tetikledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Demokrasinin beşiği sallanıyor! Ekonomik çöküş darbeleri tetikledi

Dünya Haberleri

Almanya’daki darbe girişiminin önlenmesinin ardından gözler, kıtadaki aşırı sağ partilerin yükselişine çevrildi.

OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ

Avrupa’da egemenliğini kaybettiğini düşünen ülkeler tekrar kimliklerini kazanmak istiyor. Güçlenen aşırı sağ, Almanya’da darbeye bile kalkıştı. 21 bin üyesi olduğu tahmin edilen Nazi çetesi, Meclisi basarak milletvekillerini rehin almak ve monarşiyi getirmek için planlar yaptığı ortaya çıktı. Pandemi süreciyle birlikte AB’ye duyulan güvensizlik, uzayan Rusya-Ukrayna savaşı, artan göçmen ve mülteci dalgası, ekonomik darboğaz gibi sebepler yükselen milliyetçiliğin arkasındaki tetikleyici dinamikler olarak öne çıkıyor.

Enerjiden gıdaya birçok alanda varlığını hissettiren fiyat artışları, birçok Avrupa ülkesinde tüketicileri rahatsız ediyor. Bu durum aşırı sağ partilerin; yerli üretim, dışa bağımlılığın azaltılması, devletçi ekonomi modelinin geliştirilmesi, AB bütçesine daha az pay ayrılması gibi ekonomi politikaları, Avrupalı yerel seçmen nezdinde daha popüler hâle geliyor.

İLK ÖRNEK İTALYA

İtalya ve İsveç’te eylül ayında yapılan genel seçimler aşırı sağın zaferi ile sonuçlandı. İtalya’da aşırı sağcı kimliğiyle bilinen Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) yüzde 26,2’ik oyla kazandığı seçimi kazandı. İsveç’te ise Neo-Nazi hareketinden doğan ve radikal bir siyasi parti konumundaki İsveç Demokratları Partisi (SD) ülkede yüzde 20,5 gibi bir oy oranı ile Almanya’da AFD, Fransa’da Le Pen’in Ulusal Cephesi, İspanya’da Vox Partisi ve birçok aşırı sağ partileri de giderek oylarını yükseltiyor.

Macaristan’da aşırı sağcı iktidar, göçmen karşıtlığı söylemini sertleştirirken Polonya’daki Andrzej Duda iktidarının sert söylemleri dikkat çekiyor. Avrupa’daki aşırı sağcı hareketin benzer yükseliş örnekleri Avusturya ve Hollanda’da da kendini gösterirken İspanya ve Portekiz de ise İtalya’daki Meloni zaferini destekleyen mesajlar verdiği görüldü.

30 MİLYON OY ALDILAR

Son beş yıl içerisinde en az 30 milyon Avrupalının aşırı sağ partiler lehine oy kullandığı belirtiliyor. Son seçim sonuçlarına göre aşırı sağcılar; Finlandiya’da %18, İsveç’te %13, Danimarka’da %21, İsviçre’de %29, Avusturya’da %35, Fransa’da %14, Hollanda’da %10, Macaristan’da %21 oy aldı. 2017 yılındaki Almanya’daki federal seçimlerde, AfD’nin parlamentoya girmesi ise aşırı sağın yükselişine dair tartışmaları beraberinde getirdi. İtalya seçim sonuçları Batı dünyasını endişelendirse de AB genelinde aşırı sağ, özellikle İsveç, Fransa, Almanya, İspanya ve Avusturya’da hızla yükselmeye devam ediyor. Bu süreç AB’nin geleceği üzerinde de endişelere sebep oluyor. Avrupa’da geçmişte de aşırı sağcı liderler ortaya çıkmıştı. AB gerek siyasi gerek ekonomik yaptırımlar yoluyla onları sindirmişti. Ancak bugün AB, 5 yıl önceki siyasi ve ekonomik gücüne sahip değil. Önümüzdeki kış mevsimi AB tarihinin en ciddi sınavı olacak. Artan enerji maliyetlerinin sosyo-ekonomik açıdan tetikleyeceği krizler, İtalya’nın ardından diğer ülkelerdeki ulusalcı, neo-faşist hareketleri daha da tetikleyebilir.

DARBE OPERASYONLARI SÜRECEK

Almanya’da Nazi cuntası, 3 bin polisin katıldığı operasyonlarla çökertildi. Almanya Federal Kriminal Dairesi  Başkanı Holger Muench, darbe planladığı belirtilen aşır sağcı gruba gerçekleştirilen operasyonların devam edeceğini belirtti.

ALMAN BAKAN: MÜSLÜMANLARA SALDIRI İKİ KAT DAHA FAZLA

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ülkesinde her gün ırkçılık olaylarının yaşandığını ancak Müslümanların iki kat daha fazla ırkçılığa maruz kaldıklarını söyledi. Koalisyon hükûmetinin ırkçılık ve islam düşmanlığı ile mücadele için tedbirler alacağını belirten Bakan Faeser ayrıca Almanya’daki imamların başka devletler tarafından atanmasına son verilmesi için atamaların kademeli olarak azaltılmasını istediğini kaydetti. Faeser “Hedefimiz tüm yurt dışından atamaların sonlandırılana kadar yurt dışından Almanya’ya gönderimleri azaltmak. Almanya’ya gönderilen imamlar konusu özellikle Türkiye’yi de ilgilendiriyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...