Dehasıyla Fransız sömürge generallerini alt etti! Sahabe ahlaklı komutan Yusuf Ziğud kimdir?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dehasıyla Fransız sömürge generallerini alt etti! Sahabe ahlaklı komutan Yusuf Ziğud kimdir?

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cezayir’de Fransız sömürgesine karşı başlatılan 20 Ağustos 1955 saldırılarının cesur ismi Yusuf Ziğud, 23 Eylül 1956’da Fransız sömürge istihbaratı tarafından kurulan tuzakta henüz 35 yaşındayken şehit edildi. Kendisi sonucu göremese de Cezayir, Ziğud’un açtığı yolda bağımsızlığını kazandı. Halkını sömürgeden kurtarmayı henüz 17 yaşındayken aklına koyan zekası, becerileri ile Cezayir halkının gönlünde taht kuran Yusuf Ziğud kimdir?

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Son zamanlarda Nijer’de olan gelişmeleri tüm dünya yakından takip ediyor. İbrahim Traore’nin umut aşıladığı halk, sömürgeye karşı çıkıyor. Vatanının özgürlüğü için mücadele etmiş adı çok bilinmeyen geçmişte Fransız sömürgeciliğine darbe indiren bir kahraman’dan, Yusuf Ziğud’dan bahsedeceğiz.

Yusuf Ziğud yaşamı ile de ölümü ile de hayata iz bırakmış isimlerden. 'Si Ahmet' kod adı ile biliniyordu Ziğud, “Bu büyük halk, çok büyük, dolayısıyla biz de bu büyüklüğün seviyesinde olmalıyız. Yoksa felaket daha büyük olur.” sözü ülkesini sömürgeden kurtarmak için verdiği mücadeleyi özetliyor aslında.

SÖMÜRGEYE SON VERMEYİ KAFASINA KOYDU

Yusuf Ziğud, 18 Şubat 1921’de Fransız sömürgesi altındaki Cezayir’in Konstantin vilayetine bağlı bugün kendi adını taşıyan Semendo beldesinde fakir bir ailenin yetim çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşlarda Kur’an-ı Kerim hafızlığı yaptı, ilkokulu bitirdi ancak dönemin zor şartları nedeniyle eğitim hayatına devam edemedi. Fransız bir yerleşimcinin yanında demirci olarak çalışıyordu.

Cezayirliler o dönem korkunç bir fakirlik içinde yaşıyordu. Giyeceği geçin, günlük yiyecek dahi bulamıyordu. Yusuf Ziğud ise henüz 17 yaşındayken bile Avrupalı yerleşimciler ve Cezayir halkının yaşam koşulları arasındaki farkı görüyordu. İşte ülkesinin zenginliğinin yağmanlanmasından duyduğu rahatsızlık onu bağımsızlık için mücadeleye itecekti.

HAPSE ATILDI

Cezayir ulusal kurtuluş mücadelesinin en önemli aktör kurumlarından biri olan Cezayir Müslüman Alimler Birliği’nin kurucusu Şeyh İmam Abdülhamid Bin Badis’in hutbelerinin hayatına çok büyük etkisi oldu. Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi’ne katıldı ve bir süre sonra söz konusu hareketin silahlı kanadının başına geçmiş.

Fransız sömürgeciliğinin 8 Mayıs 1945’te Setif ve Kalima kentlerinde gerçekleştirdiği katliamın üzerine silahlı mücadele çalışmalarına hız verdi. Bu mücadelesine karşı sömürgeciler tarafından 1950’de yasaklı örgüte üye olma suçlamasıyla tutuklanarak Cezayir’in kuzeydoğusundaki cezaevine gönderildi.

Hayatı gerçekten beyaz perdeye konu olacak türden. Cezaevine atıldıktan dört yıl sonra eskiden demircinin yanında çalışmasının verdiği bilgi ve yetenek ile buradan firar etmeyi başardı. Cezayir Kurtuluş Ordusu’nun Kuzey Konstantin Bölge Komutanı Murad Diduş’un yardımcısı olarak fiili silahlı mücadelenin içinde yer aldı.
Ziğud, komutan Diduş’un Fransızlar tarafında Ocak 1955’te öldürülmesinin ardından söz konusu bölge komutanlığını devraldı.

Çok başka bir bakış açısı vardı. Cesurdu! komuta ettiği 20 Ağustos 1955 saldırıları için "Fransız askerlerine 'onlar sarhoşken', saldırdığımız söylenmesin diye gece değil, güpegündüz saldırdık. Çünkü onlara öyle saldırmak erkekliğin şanından değil." ifadelerini kullanmıştı.  

Onun için söylenen ‘Takvasıyla adeta bir sahabe ahlakı taşıyor’ cümlesi de dindarlığını çok güzel özetliyor. İyi bir asker olması cesaretinin yanı sıra bağımsızlık mücadelesine zekâsı ve dehasıyla da katkı sağladı.

1955 YILINDA GERÇEKLEŞEN SALDIRILARI PLANLADI

Halk tarafından da çok seviliyordu. Stratejik düşünme becerisine sahipti. 20 Ağustos 1955 saldırılarını planladı.

Fransız sömürgeciliğinin generallerini bu çok yönlü özellikleri ile alt ediyordu. Cezayir Kurtuluş Devrimi onun sayesinde büyük başarı yakaladı.

Yürüdüğü yol zordu. Sömürgeciler halka işkence ediyordu. Orduya katılan mücahitlerden biri 12 dişinin sömürgeciler tarafından çekildiğini anlatmıştı. Sadece bu da değil değişik korkunç işkencelere maruz kalıyorlardı. Ancak halk sömürgecilere karşı ilkel silahlarla genç-yaşlı, kadın-erkek demeden mücadele etti. Fransızları ülkelerinden çıkarmak için canlarını ortaya koydular. Gazinolarına, restoranlarına saldırdılar. Fransızlar hiçbirşey yapamadı. Büyük bir bozguna uğradılar korku ve panik içindeydiler. Ziğud’un “Devrimi sokağa atın, halk onu kucaklayacaktır.” şeklindeki sözünün vücut bulmuş hali olarak Cezayir Kurtuluş Devrimi’nde gerçekleşiyordu.

Cezayir halkının gönlünde taht kuran bu isim 23 Eylül 1956’da Fransız sömürge istihbaratının aldığı haber ile yapılan operasyonda bazı arkadaşları ile bulundu ve henüz 35 yaşındayken kurulan tuzakta şehit edildi.

Kendisi sonucu göremedi ama bu yolun en büyük kahramanlarından oldu. Fransa’nın Cezayir'deki sömürgesi 5 Temmuz 1962'de, 132 yıl süren bir işgalin ardından son buldu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...