Davutoğlu: Komşularımız hedef değil

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Davutoğlu: Komşularımız hedef değil

Dünya Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin NATO içinde hiçbir zaman Rusya, İran veya Suriye gibi komşu ülkelerin hedef gösterilmesine razı olmadığını söyledi.

nbsp;Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO içinde hiç bir zaman Rusya, İran veya Suriye gibi komşu ülkelerin hedef gösterilmesine razı olmadığını söyledi. Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Üst Düzey İstişare Konseyi (ÜDİK) bünyesindeki Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun (OSPG) ikinci toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin İran konusunda herhangi bir yabancı müdahale girişimi içinde olmadığını belirterek, "NATO içindeki hiç bir çalışmada, hiç bir komşu ülkenin hedef gösterilmesine razı olmadık. Kaldı ki bu bizim için bu bir NATO meselesi de değildir. İran-Türkiye sınırı hep barış sınırı olmuştur ve hep böyle de kalacaktır" dedi.
nbsp;
"Sivil halka yönelik şiddet durmalı"
nbsp;
nbsp; Bir başka soru üzerine Lavrov ile hem İran hem Suriye konusunda kapsamlı ve yararlı değerlendirmede bulunduklarını vurgulayan Davutoğlu, "Suriye konusunda sivil halka dönük şiddetin bir an önce durması önemli. Suriye halkının kendi kaderini tayin çerçevesinde reform sürecinin başlatılması önemli. Bu konuda hem sivil kayıpların durması, hem reform sürecinin uygulanmasında aynı yaklaşıma sahibiz" diye konuştu.
Türkiye olarak Arap Ligi'nin inisiyatifine her zaman destek verdiklerini ve bu konunun Suriye ve bölge içinde çözümünün önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Biz bölgemizde hem zaman önemli rol oynayan Rusya ile yoğun istişarelerle soruna çözüm bulunması için birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda Rusya'nın çok ciddi katkılar yapacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
nbsp;
"İran müzakere masasına geri dönmeli"
nbsp;
nbsp; İran konusunda Rusya ile pozisyonlarının çok yakın olduğunu söyleyen Davutoğlu, İran'ın bir an önce nükleer programıyla ilgili oluşturulan 5 1 formatındaki müzakerelere geri dönmesini, özde kapsamlı müzakerelerin önce başlanıp bu sorunun çözülmesinin en büyük dilekleri olduğunu vurguladı.
nbsp; Türkiye'nin, İran'ın müzakere masasına geri dönmesi halinde sözkonusu görüşmelere evsahipliği yapmaya hazır olduğunu söyleyen Davutoğlu, Rusya'nın, Türkiye'nin evsahipliğine verdiği desteğe teşekkür etti.
nbsp;
nbsp; -"Libya muhalefetine destek"-
nbsp;
nbsp; Davutoğlu, bir gazetecinin, Ankara'nın Libya ve Suriye muhalefetine verdiği destek ve bu desteği Türkiye'deki Kürtlerin durumuna ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:
nbsp; "Çok farklı alanda 3 soru uzun cevap gerektiriyor. Türkiye'nin bu konulardaki politikası ilkeseldir. Bu ilkelerden biri, herhangi bir ülkede herhangi bir kimse demokratik talepte bulunursa, bu taleplere destek veririz. Ama kimsenin de iç işlerine karışmayız ve kimseye yönlendirmede bulunmayız. İkinci ilke de bütün bu süreçlerin diplomatik ve barışçıl yollardan gelişmesini hedefleriz" dedi.
nbsp;
nbsp; -"Kaddafi sözümüzü dinlemiş olsaydı bugün halkıyla barış içinde yaşıyor olabilirdi"-
nbsp;
nbsp; Libya ve Suriye konusunda bu ilkelere sadık kaldıklarını ve Libya'da aylarca Muammer Kaddafi'ye haklı taleplerde bulunan halkına silah çekmemesi tavsiyesinde bulunduklarını söyleyen Davutoğlu, "Yabancı müdahaleye karşı çıktık. Aylarca sadece Türk Büyükelçiliği açık kaldı. Kaddafi halkını dinlemek ve uzlaşmak yerine o halkı öldürmeye başlayınca ilkesel olarak o halkın yanında yer almaya başladık. Kaddafi tavsiyelerimizi dinlemiş olsaydı, o zaman Rusya da benzer tavsiyelerde bulunmuştu, bugün Libya'da halkıyla barış içinde yaşıyor olabilirdi" diye konuştu. nbsp;

-Lavrov: "Türkiye ile Suriye ve İran konusundaki tutumlarımız örtüşüyor"


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusundaki ilkesel tutumlarının örtüştüğünü belirterek, İran konusunda ise iki ülkenin pozisyonunun ise neredeyse tamamen örtüştüğünü söyledi. nbsp;Sergey Lavrov, bir başka soru üzerine Suriye'de şiddetin durması için bütün yapıcı tekliflere açık olduklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İkinci görevimiz de Suriye'deki bütün tarafları diyaloğa çağırmak ve bu diyaloğu ortak bir şekilde gerçekleştirmek. Üçüncü önemli husus Suriye'ye yönelik tek taraflı yaptırımlara izin vermeyeceğiz. Çünkü bu yaptırım kararları Rusya Federasyonu, Çin veya başka ülkelere danışılmadan alınıyor. Bizim bu konudaki tutumuz açık. Hiç kimseye danışılmadan alınan kararlara karşı çıkıyoruz. Dördüncü önemli husus da, Güvenlik Konseyi kararının dış müdahale izni olarak algılanmasına izin vermemeliyiz. Güvenlik Konseyi kararı dış müdahale için bahane olarak algılanmamalı. Libya senaryosunun tekrarlanmasını istemiyoruz. Tek taraflı kararlara karşıyız. Bu yaklaşımı dengeli ve adil olarak algılıyoruz." nbsp;
nbsp; Türkiye ile bugün Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun ikinci toplantısını yaptıklarını kaydeden Lavrov, "Türkiye ile uluslararası politikalar konusundaki yaklaşımlarımızı yakınlaştırma ve ortak tutum arayışı içindeyiz. Pozisyonlarımızı yakınlaştırmak için bu çalışmaları yapıyoruz" dedi. nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; -"2012 yılındaki ikili ticaret hacmi 2011'in rakamının çok üstünde olacak"- nbsp;
nbsp; nbsp;
nbsp; Lavrov, Türkiye ile 2012 yılındaki ikili ticaret hacminin de önemli oranda artacağını belirterek, "ikili ticaret ilişkilerimizin arttığını kaydetmiştik. Bu yıl dış ticaret hacmimiz rekor seviyeye ulaşacak. Dış ticaret hacmimiz 2011 yılındaki 31 milyardan çok daha fazla olacak. Güney Akım ve Akkuyu nükleer santral inşaatı yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu konudaki çalışmalar sürüyor. Bu projelerin hayata geçmesiyle liderlerimizin ortaya koyduğu hedef olan 100 miyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma yolunda önemli katkıda bulunacak" diye konuştu. Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra askeri-teknik ve turizm alanındaki ilişkilerin de geliştiğini ifade eden Lavrov, "Turizm alanında, 3 milyon 600 bin Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Bugünkü toplantıda uluslararası, bölgesel ve gündemdeki konuları ele aldık" dedi. nbsp;
nbsp;

Dünya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...