Bilim adamları ateşle oynuyor! Daha ölümcül COVID-19 geliştirdiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim adamları ateşle oynuyor! Daha ölümcül COVID-19 geliştirdiler

DÜNYA Haberleri

Boston Üniversitesi laboratuvarında Omicron varyantı ile orijinal Wuhan virüsünün bileştirilerek daha ölümcül yeni bir COVID-19 türü oluşturulduğu iddia edildi. ABD medyasında yer alan iddialara eleştiriler çığ gibi büyürken bilim dünyası ise çalışmanın 'ateşle oynamak' olduğunu söyledi.

Bilimsel çalışmaların yayınlandığı biorxiv.org sitesinde skandal bir haber duyuruldu.

'ABD ÜNİVERSİTESİ ATEŞLE OYNUYOR'

Boston Üniversitesi'nde bilim adamlarının COVID-19’un Omicron varyantı ile orijinal Wuhan türünü birleştirerek yüzde 80 öümcül 'süper COVID' denilen melez bir virüs geliştirdiği iddia edildi.

Pandeminin izleri devam ederken büyük tehlike arz eden çalışmaya bilim dünyası tepki gösterek "ABD Üniversitesi ateşle oynuyor" uyarısında bulundu. 

'YANLIŞ VE İSABETSİZ'

ABD medyasında dile getirilmeyen skandal, dünya genelinde yankı uyandırıken Boston Üniversitesi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada haberlerin "yanlış ve isabetsiz" olduğunu belirtti.

Üniversitenin sitesinde yayımlanan açıklamada, çalışmanın yapıldığı laboratuvarın direktörü Ronald B. Corley, haberlerde makalenin özetinden bağlam dışı bir satırın alınarak "yüzde 80 ölüm oranına sahip ölümcül bir COVID türü" şeklinde yanıltıcı iddiaların dile getirildiğini öne sürdü.

'ÇALIŞMAYI SANSASYONEL HALE GETİRDİLER'

Corley, "Raporun mesajını sansasyonel hale getirdiler, çalışmanın amacını ve sonucunu tamamıyla yanlış ve isabetsiz sunuyorlar. Öncelikle, bu araştırma COVID-19 virüs türünü geliştirmedi veya daha tehlikeli hale getirmedi. Aslında bu araştırma virüsün çoğalmasını daha az tehlikeli hale getirdi" ifadesine yer verdi.

Çalışmada, SARS-CoV-2 Omicron varyantı (BA.1) üzerindeki sivri proteinleri incelemek için yola çıkıldığı, araştırmacıların, varyantı orijinal virüs Wuhan türü ile karşılaştırmakla ilgilendikleri bildirildi.

Üniversitenin açıklamasında ayrıca, söz konusu araştırmanın, bilim insanlarının yanı sıra yerel topluluk üyelerinden oluşan Kurumsal Biyogüvenlik Komitesi (IBC) ve Boston Halk Sağlığı Komisyonunca incelenip onaylandığının altı çizildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...