Cuntacılardan geri adım

Cuntacılardan geri adım

DÜNYA Haberleri

Baradey'i başbakan olarak açıklayan Mısır'ın darbeci yönetimi, tepki üzerine kararını değiştirerek bu defa Ziyad Bahaddin'i atadı.

Geçtiğimiz hafta askeri darbeyle sarsılan Mısır'da önceki gün, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca yeni Başbakan olacağı açıklanan Muhammed El Baradey'den vazgeçildi. Askeri darbeye destek veren Selefiler'in yer aldığı El-Nur partisi de Baradey isimine karşı çıktı. Selefiler, Mursi'yi deviren Genelkurmay Başkanı Sisi'ye verdiği desteği geri çekmekle tehdit etti. Bunun üzerine Baradey'in Başbakan olduğunu duyuran Cumhurbaşkanlığı açıklamasını geri çekti. Akşam saatlerinde ise avukat ve Sosyal Demokrat Parti'nin kurucu üyesi Ziyad Bahaddin'in darbeciler tarafından Mısır Başbakanı olarak atandığı duyuruldu. Selefilerin başbakanlığına itiraz ettiği Mudammed El Baradey ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Mısır'da askeri darbenin arından, halk meydanlardan çekilmiyor. Dün de, darbeyle indirilen Mursi taraftarlarının ve darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı Sisi destekçilerinin "meydanlara inin" çağrıları yankı buldu ve her iki kesim de meydanları doldurdu. İki günlük durgunluğun ardından hem İhvan taraftarları hem de muhalifler tekrar meydanlara indi. İhvan taraftarları yüzbinlerin katılımı ile Rabiat'ul Adeviyye meydanına akın ederken darbeyi kutlayanların adresi yine Tahrir meydanı oldu. Mursi'nin tekrar göreve dönemsini isteyen İhvan taraftarları, "Arap ülkeleri bilsinler ki eğer Mısır'da demokrasi sağlanamazsa bir daha hiçbir Arap ülkesine demokrasi gitmez. Biz zafere ulaşana kadar ve Mursi görevine dönene kadar amacımızdan vazgeçmeyeceğiz" çağrısı yaptı. Tahrir meydanından Genelkurmay Başkanı Sisi lehine, sloganlar atan muhaliflere, ordu da, helikopter ve jetleriyle şov yaparak katıldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedir Abdulati, Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılacağını söyledi. Öte yandan ülkede yaşanan şiddet olayları ve askeri darbenin ardından Mısır Futbol Federasyonu, Mısır Premier Lig'ine ara verildi.

ORDUNUN DA BAYRAKLARI ASILDI
Darbenin izleri kendini gösterdi
Mısır'da darbenin izleri de kendini göstermeye başladı. Mısır bayrağının yanı sıra, Kahire'deki bazı binalara Mısır ordusunun bayrağı da asılmaya başlandı. Bunun ordunun güç gösterisi olduğu ifade ediliyor. Türkiye Dışişleri ise Mısır'daki ve Mısır'a gidecek Türkiye vatandaşlarına, can güvenliği gerekçesiyle, "Karayolunu kullanmayın, havayolunu kullanın" uyarısında bulundu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanlığı'na, Mursi'nin atadığı Muhammed Rifaa et-Tahtavi'nin yerine Albay Abdulmumin Fude'nin getirilmesine karar verdi. nbsp;


BİNLERCE KİŞİ SINIRDA BEKLİYOR
Refah kapısı kapatılınca Gazze'de kriz başladı

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından kapatılan Refah Sınır Kapısı, Gazzelileri sıkıntıya soktu. İsrail'in uyguladığı ambargo sebebiyle 1.8 milyon nüfuslu Gazze, dünyaya sadece Refah Sınır Kapısı'ndan açılıyordu. Gazze'deki Filistin Hükümeti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İslam Şehvan, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulması halinde insani krizin yaşanacağını belirtti. Tedavi için Gazze'den çıkması gereken Filistinliler, Refah'ta sınır kapısının açılmasını bekliyor.
TÜNELLER DE KAPATILDI
Bu arada Mısır ordusu, Mısır-Gazze arasındaki 11 tüneli de kapattı. Gazze halkı, İsrail ablukası sebebiyle ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bu tüneller aracılığıyla karşılıyordu. Mısır ordusu, daha önce de kaçakçılık ve yasa dışı girişleri önlemek için Mısır-Gazze arasındaki birçok tüneli kapatmıştı. Sınır kapılarının ve tünellerin kapatılması ile Gazze adeta açıkhava hapishanesine döndü.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...