Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl uyarısı dünya basınında: Batı sözünü tutmalı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl uyarısı dünya basınında: Batı sözünü tutmalı

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl anlaşmasına dönüş için Rusya Devlet Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşme ve yaptığı uyarı dünya basınında geniş yer buldu.

Uluslararası kamuoyunda Rusya ve Ukrayna savaşı sonrasında tahıl arzında yaşanan sorunların çözümü için umutlu bekleyiş devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın tek taraflı olarak çekildiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının yeniden canlandırılması için yoğun çaba sarf ediyor.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, tahıl anlaşmasının önemine ve yeniden uygulanmasının önemine dikkat çektiği bildirilmişti. Ayrıca, Batılı ülkelerin de Rusya’ya verdikleri sözleri tutmaları gerektiğini hatırlattığı kaydedilmişti.

Görüşmeye ilişkin olarak konuşan Erdoğan, "Sayın Putin ile yaptığımız telefon görüşmesinde, Rusya'nın talep ve beklentilerini ilk elden tekrar öğrenme fırsatını bulduk.’’ İfadesini kullanmıştı.

Erdoğan’ın Putin ile gerçekleştirdiği görüşme, Batı basınında da önemli yer buldu.

HER İKİ TARAFLA GÖRÜŞEN TARAFSIZ TÜRKİYE

ABD merkezli Al Monitor, Erdoğan'ın, tahıl anlaşmasının canlandırılmasının Batı'ya bağlı olduğuna ilişkin açıklamasını aktardı.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın kritik anlaşmaya dönmesinin Batılı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi." denildi.

Türkiye'nin, Karadeniz'in kuzeyinde devam eden savaşta "proaktif tarafsızlık" ilkesini benimsediği belirtilerek, Batı'nın yaptırımlarına katılmadığı, ancak Türk boğazlarını Rus savaş gemilerine kapattığı anımsatıldı.

BİR ÇÖZÜM BULUNABİLİR

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Al Arabiya, Erdoğan'ın açıklamasına atıfta bulunarak, "Batı, Ukrayna tahıl anlaşmasında sözlerini tutmalı" başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bir çözüm bulunabileceğini düşünüyorum." dediği belirtildi.

Ankara'nın, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde kilit oyuncu olduğuna da vurgu yapıldı.

ATEŞE KÖRÜKLE GİDİLİYOR

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki konuşmasında, "Karadeniz girişimi ile oluşan olumlu atmosferi, önce ateşkese ardından kalıcı barışa tahvil edecek diplomatik adımlar atılmadı. Bunlar yapılmadığı gibi, halen ateşe körükle gidiliyor." demişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...