Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'cesur' adımları dünya basınında: Yeni politikanın en somut örneği...

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'cesur' adımları dünya basınında: Yeni politikanın en somut örneği...

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki rolü, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etmesi ve Körfez ülkeleriyle son dönemdeki ilişkileri gibi dış politikaya dair attığı adımlar, dünyada yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı adımları 'cesurca' olarak nitelendiren Carnegie Europe, Türkiye'yi mercek altına alarak çarpıcı bir analiz yayınladı.

Son dönemde peş peşe attığı kritik adımlarla tüm dünyada ses getiren ve dünya siyasetinde oynadığı rolle dikkatleri üzerine çeken Türkiye, manşetleri süslemeye devam ediyor. 

Carnegie Europe, 'Türkiye'nin Avrupa Hedefleri: Brüksel'den Bakıldığında Beklentiler ve Engeller' başlıklı bir analiz yayımladı. Mark Pierini imzalı analizde, Türkiye'nin bağımsız bir dış politika izlediğine vurgu yapılırken, Vilnius'taki NATO zirvesinde Erdoğan'ın attığı adımlar için 'cesurca' yorumu yapıldı.

'CESUR' İFADESİ KULLANILDI

Değerlendirmede, "Erdoğan, oldukça cesur bir şekilde, Temmuz 2023'te Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde İsveç'in Kuzey Atlantik ittifakına katılımını kabul etti ve ABD Başkanı Joe Biden ile diyaloğu yeniden başlattı. NATO konusunu yeniden masaya yatırarak tüm dikkatleri üzerine çekti" ifadesi yer aldı.

Türkiye'nin dış politikasına değinilen yazıda "Birkaç hafta sonra Körfez ve Karadeniz'de yaşanan bazı gelişmeler ve yeni Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ilk resmi açıklamasının ardından Türkiye'nin dış politikasının ana eksenleri farklı bir şekilde ortaya çıktı" denildi.

Carnegie Europe, Türk dış politikası için ise "Türkiye, sağlam ve bağımsız bir dış politika izleme konusundaki güçlü isteğini ilan etti" değerlendirmesinde bulundu.

"ANKARA, ETKİLİ BİR AKTÖR OLMAYI HEDEFLEYECEK"

Ankara'nın Körfez ülkeleriyle yeni anlaşmalar yaptığını hatırlatan yazar "Türkiye, Rusya ile uzun süreli bir diyalog yürüttü. AB'nin stratejik körlüğü olarak adlandırdığı durumu eleştirdi ve bunun tam tersi bir yönetim sistemini güçlendirmeye devam etti" dedi.

Türk dış politikasının mercek altına alındığı yazıda, "Ankara daha özerk ve Türkiye merkezli bir dış politikaya doğru tahmin edilebilir bir ilerleme kaydediyor" ifadesi yer alırken, Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı sloganıyla dış politikanın daha özerk hale geleceğini belirten yazar "Ülke çıkarlarına odaklanacak. Fidan'ın deyimiyle tam bağımsız, etkili, uluslararası gündemi belirleyen, etkili bir aktör olmayı hedefleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

DIŞ POLİTİKA 'GÜVENLİK' AĞIRLIKLI OLACAK

Türkiye'nin verdiği mesajın açık olduğunu belirten yazar, "Büyük ya da küçük, Doğulu ya da Batılı dış güçler, Ankara'yı kendi çıkarlarına zararlı olduğunu düşündüğü bir yöne itmeyecek. Bu doğrultuda, terörle mücadeleye daha fazla öncelik verilmesi, silah satışı ve askeri anlaşmaların dış politika aracı olarak kullanılmasıyla dış politika daha fazla güvenlik ağırlıklı hale gelecektir" dedi.

"YENİ POLİTİKANIN EN SOMUT ÖRNEĞİ..."

Erdoğan'ın Ortadoğu gezisinde pek çok anlaşmaya imza attığını hatırlatan yazar bu anlaşmaların yeni politikanın en somut örneği olduğuna vurgu yaptı.

"Brüksel'den bakıldığında yeni dönemin siyasi önceliği Mart 2024 yerel seçimleridir" denilen yazıda Erdoğan'ın önceliğinin ise İstanbul ve Ankara'da zafer kazanmak olduğu belirtildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...