Çinli büyükelçinin "egemenlik" sözleri Avrupa ülkelerinde öfkeye yol açtı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çinli büyükelçinin "egemenlik" sözleri Avrupa ülkelerinde öfkeye yol açtı
DÜNYA Haberleri

Çin Dışişleri Bakanlığı, Paris elçisinin yorumlarının Avrupa başkentleri arasında bir diplomatik kızgınlığa yol açmasının ardından, Çin'in eski Sovyet üye devletlerinin egemen ülkeler statüsüne saygı duyduğunu söyledi.

Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, Ukrayna ve diğer eski Sovyet devletlerinin egemenliğine ilişkin açıklamaları nedeniyle Avrupa başkentlerinde infiale neden oldu.

Lu, 2014 yılında Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ilhak edilen Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olup olmadığı sorusuna yanıt olarak açıklamalarda bulundu.

"EGEMENLİK" AÇIKLAMALARI BÜYÜK TEPKİYE NEDEN OLDU

Lu, "Bu eski Sovyet ülkeleri uluslararası hukukta etkili bir statüye sahip değil çünkü egemen ülkeler olarak statülerini somutlaştıracak uluslararası bir anlaşma yoktu" dedi.

Bir televizyon röportajında eski Sovyet ülkelerinin "uluslararası hukukta etkin bir statüye" sahip olmadığını söyleyen Lu'nun sözleri, özellikle Baltık ülkelerinde "diplomatik dehşete" sebebiyet verdi.

Ukrayna, Moldova, Litvanya, Letonya, Estonya, Fransa ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere yetkililerin hepsi Lu'nun yorumlarına kendi eleştirileriyle karşılık verdi.

Diğer birkaç AB bakanı da yorumları “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Çinli büyükelçinin "egemenlik" sözleri Avrupa ülkelerinde öfkeye yol açtı

ÇİN: EGEMENLİKLERİNE SAYGI DUYUYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Lu'nun duruşunun Çin'in resmi pozisyonunu temsil edip etmediği sorulduğunda, “Pekin, eski Sovyet üye devletlerinin Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından egemen ülkeler olarak statüsüne saygı duymaktadır” dedi.

Mao'nun açıklaması, Pekin'i Lu'nun yorumlarından uzaklaştırma ve Brüksel ile gerilimi azaltma çabası olarak değerlendirildi.

ÇİN'İN UKRAYNA-RUSYA SAVAŞINDAKİ TUTUMU SORGULANIYOR

Lu'nun yorumlarının Çin'in Rusya ile Ukrayna arasında potansiyel bir arabulucu olarak görülme çabalarını baltalaması bekleniyor.

Çin şimdiye kadar Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarını kınamayı veya birliklerinin geri çekilmesi çağrısını reddetti, bunun yerine "tüm tarafları" itidalli olmaya davet etti ve NATO'yu çatışmaları körüklemekle suçladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...