Çin'de 'yeni' gizemli hastalık iddası! ABD'li yetkililer uçuş yasağı istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Reuters

Çin'de patlak verip, tüm dünyaya yayılan koronavirüsün etkileri henüz geçmemişken yeni salgın iddiaları hızla yayılıyor. ABD'li bazı senatörler Çin'de yayılan gizemli hastalık nedeniyle Biden yönetiminden acil uçuş yasağı getirmesini talep etti.

Çin’de 2019 Kasım ayında ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınının üzerinden 4 yıl geçti. Yıkıcı etkileri ile dev ekonomileri sarsan, adeta yeni bir çağ başlatan koronavirsü milyonlarca ölüme de yol açtı.

ÇİN'DE GİZEMLİ HASTALIK İDDİASI

Virüs farklı varyantlara evrilerek bulaş etkisini yitirirken, ABD’nin ‘Çin’de yeni bir hastalık ortaya çıktı’ iddiası dünya gündemine bomba gibi düştü.

Çin'de 'yeni' gizemli hastalık iddası! ABD'li yetkililer uçuş yasağı istedi

'UÇUŞLAR DERHAL YASAKLANMALI'

ABD senatosundaki beş Cumhuriyetçi, Çin'de gizemli bir solunum yolu hastalığı yaşandığını ve vakaların hızla yükseldiğini belirterek ABD Başkanı Joe Biden‘dan Çin uçuşlarına derhal yasak getirmesini istedi.

‘DSÖ'NÜN HAREKETE GEÇMESİNİ BEKLEYEMEYİZ’

Senato İstihbarat Komitesi'nin üst düzey Cumhuriyetçilerinden Marco Rubio tarafından imzalanan mektupta, ‘DSÖ'nün harekete geçmesini bekleyemeyiz’ diyen senatörler, yeni hastalığın oluşturduğu tehlikeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olana kadar seyahatlerin durdurulması gerektiğini belirtti.

'ÇİN SALGINLAR KONUSUNDA YALAN SÖYLÜYOR'

Cumhuriyetçi senato üyeleri Çin’in halk sağlığı krizleri hakkında yalan söyleme konusunda uzun bir geçmişi olduğunu iddia ederek "COVID-19 salgını sırasında Çin’in gerçeği gizlemesi ve şeffaflıktan yoksun olması, ABD'nin hastalığın kökeni hakkında hayati bilgiden mahrum kalmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

DSÖ, ÇİN'DEN DAHA FAZLA BİLGİ TALEP ETTİ

Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü'nün de ‘Ortaya Çıkan Hastalıkları İzleme Programı’ tarafından çocuklarda teşhis edilemeyen prömoni kümeleri nedeniyle Çin'den daha fazla bilgi istemesi vakalardaki artışı küresel bir sorun haline getirdi.

Beyaz Saray ve Washington'daki Çin Büyükelçiliği’nden ise henüz iddialara yönelik bir açıklama gelmedi. 

SALGINDAN KORUNAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün Salgına Hazırlık ve Önleme Departmanı Direktörü Maria Van Kerkhove ise vakalardaki ani yükselişin iki yıllık Covid-19 kısıtlamaları boyunca patojenlere yakalanmayan ancak şimdilerde hastalık belirtileri gösteren çocuklardan kaynaklandığını söyledi. 

Çin'de 'yeni' gizemli hastalık iddası! ABD'li yetkililer uçuş yasağı istedi

“BU KADAR ÇOK ÇOCUĞUN ETKİLENMESİ OLAĞANDIŞI”

Geçitğimiz günlerde de Covid-19’u ilk tespit eden ProMed isimli küresel salgın hastalık izleme sistemi, Çin'deki çocuk hastalarda ‘tanı konmamış zatürre’ salgınının ayrıntılarını içeren bir bildiri yayınlamış, raporda, Pekin ve Liaoning'deki hastanelerin çocukların akınına uğradığı belirtilmişti.

Söz konusu bildiride, “Bu rapor, teşhis edilmemiş bir solunum yolu hastalığının yaygın bir salgınına işaret ediyor... Bu kadar çok çocuğun böylesine hızlı etkilenmesi olağandışı. Bu salgının ne zaman başladığı tam olarak belli değil. Raporda herhangi bir yetişkinin etkilendiği söylenmiyor” ifadelerine yer verildi. Uyarıda sebebini ve kapsamını belirlemek için daha kesin bilgilere ihtiyaç duyduğuna da vurgu yapıldı. 

COVİD ÖNCESİ DE AYNI DURUM YAŞANMIŞTI

Çin medyasında yer alan haberlerde, hastanelerde çok sayıda hasta çocuğun yattığına dikkat çekilirken; İngiliz medyası, Covid-19 salgınının patlak vermesinden önce Wuhan’da da benzer bir artış olduğunu hatırlattı.

ABD-ÇİN UÇUŞU HAFTADA 35 SEFER

Öte yandan pandemi bittikten sonra yurt dışı uçuş sayılarını artıran ABD ve Çin yine de pandemi öncesi uçuş sayısına ulaşamadı. Ağustos ayında haftada 12 kez olan sayı ABD-Çin uçuşları 9 Kasım'da haftada 35'e yükseldi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...