Çin'de 5 yıl sonra kritik zirve! Blinken'den olumlu mesajlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin'de 5 yıl sonra kritik zirve! Blinken'den olumlu mesajlar

DÜNYA Haberleri

Çin Devlet Başkanı Xi ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir araya gledi. Pekin'de görüşme gerçekleştiren ikili bir dizi konuda ilerleme kaydedildiğini ve anlaşmaya varıldığını söyledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la yaptığı Pekin görüşmesinde ABD ve Çin'in bir dizi konuda 'ilerleme kaydettiğini' söyledi.

Blinken'ın ziyareti dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki bağların ciddi şekilde gergin olduğu bir dönemde geldi. Blinken'ın ziyareti, beş yıl içinde ABD'nin Çin'e yaptığı en yüksek düzeyli ziyaret oldu. 

İLERLEME KAYDEDİLDİ VE ANLAŞMAYA ULAŞILDI

Malay Mail'de yer alan habere göre; Xi, ABD'li üst düzey diplomata "Çin tarafı pozisyonumuzu netleştirdi ve iki taraf Başkan Biden ve benim Bali'de vardığımız ortak anlayışları takip etmeyi kabul etti" dedi. Öte yandan, "İki taraf da ilerleme kaydetti ve bazı özel konularda anlaşmaya vardı" diye ekledi.

Ayrıca, "Bakan Blinken'ın bu ziyaret aracılığıyla Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşturulmasına olumlu katkılarda bulunabileceğini umuyorum" dedi.

"KRİTİK BİR DÖNEMECE GELİNDİ"

Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre Wang, kameralardan uzakta Blinken'e gezisinin "Çin-ABD ilişkilerinde kritik bir dönemece geldiğini" söyledi. "Diyalog ve yüzleşme, işbirliği veya çatışma arasında bir seçim yapmak gerekiyor" dedi.

Wang, "Çin-ABD ilişkilerinin inişe geçen sarmalını tersine çevirmeli, sağlıklı ve istikrarlı bir yola geri dönmek için zorlamalı ve Çin ile ABD'nin iyi geçinmesi için doğru bir yol bulmak için birlikte çalışmalıyız" diye ekledi.

ABD'DEN TAYVAN UYARISI

ABD, Pekin'in iddia ettiği kendi kendini yöneten demokrasi olan Tayvan için de bir uyarı yayınladı.

Geçtiğimiz yıl Çin, üst düzey ABD milletvekilleri ile Tayvanlı liderler arasındaki toplantılara gönderme olarak adanın yakınında gerçek zamanlı askeri tatbikatlar başlattı.

CCTV'ye göre Wang, Blinken'e "Bu konuda Çin'in uzlaşmaya veya kabul etmeye hakkı yok" dedi. ABD'li yetkililer önümüzdeki yıllarda Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye çalışmasından korktuklarını dile getirdi.

Blinken'ın bugün Çin'den ayrılmadan önce gazetecilere hitap etmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Çin ile ABD arasındaki gerilim son yıllarda ticaret, teknoloji ve Tayvan da dahil olmak üzere bir dizi sorun nedeniyle arttı ve hem Başkan Joe Biden hem de selefi Donald Trump, Pekin'i ABD'nin uzun vadeli küresel üstünlüğüne yönelik en ciddi tehdit olarak nitelendirdi.

Xi, Bali'deki Group of 20 oturum aralarında Biden ile bir araya geldi ve iki taraf da buzların erimesi için bir görüşme ayarlamayı kararlaştırdı.

Blinken, Şubat ayında ABD'nin Amerika kıtası üzerinde gezinen bir Çin casus balonunu tespit ettiğini ve daha sonra düşürdüğünü söylemesinin ardından Bali'de kararlaştırılan gezisini aniden rafa kaldırdı.

Fakat daha sonra Biden, önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı sert olduğunu söyledi. İklim gibi ortak alanlarda Çin ile birlikte çalışılabileceğini dile getirdi.

Xi ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin yıllık Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumuna liderlik etmesi nedeniyle Kasım ayında San Francisco'ya davet edildi. (Kaynak: Malay Mail)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...