Cinayette Selman parmağı

Cinayette Selman parmağı

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın haberi olmadan hiçbir operasyonun yapılamayacağını vurgulayan Amerikan istihbarat birimleri, Başkan Trump’a bir rapor hazırlıyor.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Amerikalı istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kayıp muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında “parmağının olabileceğini” iddia etti. Haberde, Amerikalı ve Avrupalı istihbarat birimlerinin henüz kesin deliller toplayamadığı ve Veliaht Prens’in Kaşıkçı’nın “öldürülmesini” ya da kaçırılıp Suudi Arabistan’a götürülmesini emredip emretmediği sonucuna varamadığı ancak ellerinde “giderek artan ikinci derecede deliller olduğu” belirtildi.

RAPOR HAZIRLANIYOR
Yetkililer, Prens Muhammed’in güvenlik servisleri üzerindeki tam hâkimiyeti göz önünde bulundurulduğunda, ondan habersiz neredeyse hiçbir operasyonunun yapılma ihtimalinin bulunmadığını vurguladı. Haberde, Amerikan istihbarat birimlerinin Prens Muhammed hakkında bir değerlendirmeyi ABD Başkanı Donald Trump’a sunmaya hazırlandığı aktarıldı.

‘DİPLOMATLARI KOVALIM’
Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör John Kennedy, Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasından Riyad yönetiminin sorumlu bulunması durumda ABD tarafından kınanması gerektiğini söyledi. Kennedy, ABD’nin ve uluslararası toplumun Suudi Arabistan’ın eylemlerini nasıl kınayacağına ilişkin ‘’Bir dizi seçenek var. Diplomatları kovabilirsiniz. Birleşmiş Milletler’de karar alabilirsiniz. Silah satışlarını kısıtlayabilirsin. Bireylere yaptırım uygulayabilirsiniz. Dış politikamız değerlere bağlı olmalı. Burası Amerika. Kendimizi dünyanın geri kalanından soyutlayamayız’’ dedi.

Selman’a 3 gün süre verildi
ABD’nin önde gelen gelen gazetelerinden Washington Post, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kaşıkçı olayına “diplomatik çözüm bulmayı hedefleyen” Suudi Arabistan’ı ziyaretiyle ilgili ilginç bir detay paylaştı. Gazeteye konuşan bir yetkili “Siz, Bakan Pompeo ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın gazetecilere gülerek poz verdiğine aldanmayın. Suud yetkililerin bir an önce bu olayın aydınlatılması için iş birliği yapmasını istedi. Aksi takdirde bunu Başkan Trump’ın zorlamasıyla yapmak zorunda kalacaklarını sert bir şekilde Veliaht’a iletti” dedi. Bu arada ABD’de yayın yapan Axios internet sitesi ise, “Pompeo, Selman’a gerçeklerin ortaya çıkarılmaması hâlinde ülkenin uluslararası itibarının zedeleneceğini söyledi ve soruşturmanın 72 saat (3 gün) içinde sonuçlandırılmasını istedi” diye yazdı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...