Çin ve İngiltere arasında gerginlik: Tüm iddiaları reddettiler

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Çin ve İngiltere arasında gerginlik: Tüm iddiaları reddettiler

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Çin, İngiltere'de bir kişinin Çin yönetimi adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklanmasını "kötü niyetli bir iftira" ve "siyasi bir saçmalık" olarak açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde üst düzey Muhafazakâr Partililerle bağlantıları olan ve hassas bilgilere erişim potansiyeli bulunan bir parlamento araştırmacısının Çin için casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklandığı ortaya çıktı.

Mart ayında Resmi Sırlar Yasası uyarınca başka bir kişiyle birlikte tutuklanan 20'li yaşlardaki bu kişinin, Westminster arazisinin büyük bölümüne refakatsiz erişimine izin veren bir parlamento kartına sahip olduğu biliniyor.

Haftasonu Çin'in Birleşik Krallık'taki büyükelçiliği medyanın sorularına cevaben kısa bir açıklama yayınladı. Bir sözcü "Çin'in 'İngiliz istihbaratını çaldığından' şüphelenildiği iddiası tamamen uydurmadır ve kötü niyetli bir iftiradan başka bir şey değildir" dedi.

"CASUSLUK FAALİYETİ MEVCUT DEĞİL"

Pazartesi günü düzenlenen olağan basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı'na olayla ilgili iki kez soru yöneltildi ve bakanlık elçilik açıklamasına benzer bir dille yanıt verdi. Bakanlık sözcüsü Mao Ning: "İngiltere'de sözde Çin casusluk faaliyeti mevcut değildir." ifadelerini kullandı. 

Delhi'deki G20 liderler zirvesi sırasında Rishi Sunak konuyu Çin başbakanı Li Qiang'a ilettiğini söyledi. İngiltere başbakanı Li'ye "parlamenter demokrasimize herhangi bir müdahale konusunda çok güçlü endişeleri olduğunu" söylediğini belirtti. İngiltere'nin toplantıya ilişkin açıklamasına göre Li, iki ülkenin "görüş farklılıkları" olduğu yanıtını verdi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...