Çin tedbiri bıraktı: Nüfusun yüzde 70'i Covid'e yakalandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin tedbiri bıraktı: Nüfusun yüzde 70'i Covid'e yakalandı

DÜNYA Haberleri

Çin'in 'sıfır covid' politikasını terk etmesinin ardından ülkenin en büyük şehri Şanghay'da nüfusun yüzde 70'inin koronavirüse yakalandığı düşünülüyor. Son bir ayda 20-30 kat artan vakalara dikkat çeken Şanghay Ruycin Hastanesi Başhekim Yardımcısı Çın Arcın, "Salgın o kadar yaygın ki muhtemelen nüfusun yüzde 70'ine ulaştı." diye konuştu.

Koronavirüsün başlangıcından bu yana 'sıfır covid' politikasıyla ilerleyen Çin, şiddetli protestoların ardından tedbirlerden vazgeçerek 8 Ocak’ta sınırlarını yeniden açma kararı aldı. Tedbirlerin gevşetilmesi ile beraber ülkenin en büyük şehri Şanghay'da nüfusun yaklaşık yüzde 70'i virüse yakalandı.

ENFESKİYON 20-30 KAT ARTTI

Şanghay Ruycin Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve kentin Kovid-19 Danışma Kurulu üyesi Çın Arcın, Komünist Partinin yayın organı "People's Daily" gazetesine yaptığı açıklamada, son bir ayda şehirde bahar aylarında Omicron vakalarının tetiklediği salgından 20-30 kat fazla enfeksiyon görüldüğünün tahmin edildiğini belirtti.

Nüfusu 25 milyonu aşan şehirde yaklaşık 2 ay kapanmaya gidilmesine yol açan salgınında toplu testlerin uygulandığını, karantina merkezlerinde tecrit edilen pozitif vakalarının çoğunun hastalık belirtisi göstermediğini kaydeden Çın, "Şimdi salgın o kadar yaygın ki muhtemelen nüfusun yüzde 70'ine ulaştı. Bu bahardaki salgının 20-30 katı bir rakam." diye konuştu.

YAŞLILAR VE BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜK OLANLAR TEHLİKEDE

Çın, Ruycin Hastanesi acil bakım birimindeki hasta sayısının günde 1600'de kadar çıktığını, bunların yüzde 80'inin Covid-19 bağlantılı olduğunu, yaşlıların ve bağışıklık problemleri olan hastaların tüm vakaların yaklaşık yarısı olduğu bilgisini paylaştı.

SALGIN 4 BÜYÜKŞEHİRDE TEPE NOKTASINA ULAŞTI

Çinli araştırmacıların sonuçlarını Eğitim Bakanlığı desteğindeki bilim dergisi Frontiers of Medicine'de yayımladığı araştırmada, salgının Pekin, Şanghay, Guangcou ve Çongçing gibi büyükşehirlerde tepe noktasına ulaştığı, yeni yıldan itibaren 22 Ocak'ta başlayacak Bahar Festivali'ne kadar daha çok orta büyüklükteki şehirlere ve ardından taşradaki yerleşimlere yayılmasının beklendiğini bildirilmişti.

Araştırmada, Şanghay'da güz ve kış aylarında analiz edilen 300 numunenin DNA dizilimlerinde, Omicron'un 30 alt varyantına rastlanmıştı. Kentte BF.7 ve BA.5.2 alt varyantlarının hakim olduğu, ayrıca son iki ayda ABD ve Avrupa'da yayılan BQ.1 ve XBB alt varyantlarının da görüldüğü bildirilmişti.

CICİANG'DE GÜNLÜK VAKA 1 MİLYONA ULAŞTI

Öte yandan Şanghay'ın güneyindeki Cıciang eyaletinde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, günlük vaka sayısının 1 milyona ulaştığını ve artışın devam ederek bu ay sonunda tepe noktasına ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Merkez, 8 Ocak'tan itibaren sınırların açılması ve ardından 22 Ocak'ta başlayacak Bahar Bayramı'nda yurt içi seyahatlerin artmasıyla yeni varyantlara bağlı artışın görülebileceği uyarısında bulundu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...