Çin-Tayvan gerilimi sürerken Amerikan savaş gemisi Güney Çin Denizi'nden geçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin-Tayvan gerilimi sürerken Amerikan savaş gemisi Güney Çin Denizi'nden geçti
DÜNYA Haberleri

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim bölgesel ve küresel tansiyonun yükselmesine neden olurken, Amerikan savaş gemisi tartışmalı Güney Çin Denizi'nde operasyonlarda bulundu.

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim bölgesel ve küresel güvenlik endişelerinin daha da derinleşmesine neden oluyor. Çin ve Tayvan’ın yıllardır içinde bulunduğu siyasi anlaşmazlıklar Asya-Pasifik bölgesindeki tansiyonu yükseltirken, Güney Çin Denizi’ndeki suların da ısınmasına neden oluyor.

Pekin’in son dönem Tayvan adası çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar sırasında ABD’ye ait bir savaş gemisinin Güney Çin Denizi’nden geçmesi, Çin’in bölgede ortak jet uçuşu gerçekleştirmesine ve donanmaya ait fırkateyn seferleri düzenlemesine neden oldu.

Bu haftanın ilk gününde, Amerikan ordusunun Asya-Pasifik’teki 7. Filosuna ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Milius’u (DDG 69) Güney Çin Denizi’ne konuşlandırılmıştı. ABD’nin bu hamlesine karşılık Çin’in Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, ABD savaş gemisinin Güney Çin Denizi’ndeki Nansha Adaları’ndaki Çin’in Meiji Resifi yakınlarındaki sulara yasa dışı bir şekilde girmesini müteakip deniz ve hava kuvvetlerinin gelişmeleri takip etmek için organize edildiği belirtildi.

Amerikan filosu ise yaptığı açıklamada “Uluslararası hukuka uygun olarak Güney Çin Denizi'nde Spratly Adaları yakınında seyir hakları ve özgürlükleri tatbil edilmiştir” dedi. Operasyonun bitiminde USS Milius sözü edilen bölgeden ayrılarak Güney Çin Denizi'ndeki operasyonlarına devam etti.

ABD, Mischief Reef'in 12 deniz mili yakınında 'normal operasyonlar' yürütüyordu. Deniz Sözleşmesi Kanunu'nda yansıtıldığı şekliyle “uluslararası teamül hukuku uyarınca, doğal oluşum hallerinde yüksek gelgitte sular altında kalan Mischief Reef gibi kayalıklar, karasularına hak kazanmaz” denildi.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen'i 10 günlük Orta Amerika gezisinin ardından geçen hafta Kaliforniya'da bir toplantı için ağırlamasının ardından toplu askeri tatbikatlar başlatmıştı.

ASYA-PASİFİK BÖLGESİNDEKİ GERGİNLİK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Bölgesel olarak, Tayvan ve Çin arasındaki gerilim, Doğu Asya'da güç dengesine ve denizlerdeki askeri varlıklara ilişkin endişelere neden olmaktadır. Pekin, Doğu Çin Denizi'nde çıkarlarına sahip olduğu bir takım adaları da içeren geniş bir deniz bölgesinde egemenlik hakları iddia etmektedir. Bu, Tayvan ile Çin arasında askeri bir çatışma ihtimalini artırmaktadır ve bölgede askeri güçlerin artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca, Tayvan ve Çin arasındaki gerilim, diğer ülkelerin ulusal güvenlik politikalarını da etkilemektedir. Bazı ülkeler, Tayvan'a askeri yardım sağlamaya devam ederken, diğerleri ise Çin ile yakınlaşarak Tayvan'a desteklerini azaltmaktadır.

Kaynak: www.turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...