Çin sürüklendi demişti... Pentagon açıkladı: Casusu balon manevra yapabiliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin sürüklendi demişti... Pentagon açıkladı: Casusu balon manevra yapabiliyor

DÜNYA Haberleri

ABD-Çin arasında yeni bir gerilime neden olan 'casus balon' için Çin, hava gözlem merkezinden sürüklenerek geldiği savunmasını yapmıştı. Ancak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, uçan balonun manevra kabiliyetine sahip bir gözetleme balonu olduğunu ve yön değiştirebildiğini açıkladı.

ABD ile Çin arasında casus balon krizi büyüyor. ABD'ye ait bir askeri tesisin üzerinde uçarken görüntülenen 'casus balon'un Çin'e ait olduğu belirlenmiş, iddaları kabul eden Çin ise balonun meteorolojik gözlemler için kullanıldığını ve sürüklenerke bölgeye geldiğini söylemişti.

Çin'in açıklamasından tatmin olmayan ABD ise Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Pekin'e yapacağı ziyareti iptal ettiğini duyurdu.

'GÖZETLEME BALONU OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Öte yandan günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Çin’in açıklamasının farkındayız ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz.” dedi.

Ryder, balonun 60 bin fit irtifada ABD’nin iç kesimleri üzerinde uçmaya devam ettiğini ve ABD Hava Savunma Komutanlığının (NORAD) balonu izlemeye devam ettiğini söyledi.

Balonun herhangi bir fiziksel tehdit teşkil etmediğini anlatan Tuğgeneral Ryder, balonun manevra kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.

'ABD HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ'

Balonunun manevra kabiliyetine sahip olmasının sürüklenmediği anlamına gelip gelmediğine ilişkin bir soruya Ryder, “Balon manevra kabiliyetine sahip ve ABD hava sahasını ihlal etti. Biz de bunu Çin’e ilettik.” yanıtını verdi.

Muhabirin balonun ABD hava sahasına girmesinin ardından yön değiştirip değiştirmediği sorusuna yanıt veren Ryder, yönünü değiştirmesiyle birlikte Amerikan ordusunun balonu takip etmeye başladığını söyledi.

Ryder, balonun neden vurulmadığı sorularına ise balonun bu aşamada herhangi bir tehdit teşkil etmemesi ve vurulması durumunda neden olacağı hasarlardan dolayı henüz vurulmadığı ancak vurulmasının bir seçenek olduğu ve değerlendirmenin devam ettiği yanıtını verdi.

Pentagon, dün ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiklerini açıklamıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek hafta yapılması planlanan Pekin ziyaretini ertelemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...