Çin, savaşın hangi tarafında? Dışişleri Bakanı açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Çin, savaşın hangi tarafında? Dışişleri Bakanı açıkladı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin ve Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar sonrası Çin'in bu ülkeyle ekonomik ve stratejik işbirliğine gideceği dünya gündemindeki yerini korurken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin'in iki ülke arasındaki savaşta 'tarihin doğru tarafında' yer aldığını söyledi.

Dünyanın sırtını döndüğü Rusya'ya destek açıklamalarında bulunan ülkelere tepkiler sürüyor. Bu ülkelerin başında yer alan Çin, sorunların yaptırımlar yoluyla çözülmesini desteklemediğini ve uluslararası hukuka dayanmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığını belirterek bu türde yaptırımların sorunları çözmek yerine yenilerini oluşturacağını ve küresel ekonomiye zarar vereceğini savunuyor.

Aynı zamanda Çin sözcüleri, Rusya'nın işgal girişimi ile ilgili açıklamalarda bulunurken 'işgal' ve 'saldırı' gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınıyor, 'kınama' ifadelerini de dile getirmiyor. Bu doğrultuda 'Rusya'ya destek veren ülke' konumunda görünen Çin'den, savaş ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi,Çin’in Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 'tarihin doğru tarafında' yer aldığını söyledi.

"ÇİN, HİÇBİR DIŞ BASKIYI KABUL ETMEYECEK"

Çin'in zamanın göstereceği gibi Ukrayna krizi konusunda tarihin doğru tarafında yer aldığını ve bu durumun çoğu ülkenin istekleri doğrultusunda olduğunu söyleyen Yi, "Çin, asla hiçbir dış baskıyı veya zorlamayı kabul etmeyecek. Çin'e karşı her türlü asılsız suçlama ve şüpheye karşı çıkılacaktır" dedi.

Çin’in bağımsız kararlar vereceğini de yineleyen Yi, "Biz her zaman barışı korumaktan ve savaşa karşı çıkmaktan yana olduk. Çin’in konumu nesnel, adil ve çoğu ülkenin istekleriyle uyumludur" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN UYARI: SONUÇLARI OLUR

ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i ile görüşmüş ve Pekin'in Rusya'ya maddi destek vermesi halinde bu kararın sonuçları olacağını belirtmişti.

Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın ABD ve müttefiklerinin bu konudaki duruşu ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Şi'ye detaylı bilgi verdiği aktarıldı.

Açıklamada, "Biden, Rusya'nın Ukrayna'da şehirlere ve sivillere yönelik zalimce saldırıları devam ederken, Çin'in Rusya'ya ekipman desteği vermesi durumunda bunun sonuçları konusunda açıklamalarda bulundu" ifadesine yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...