Çin, ABD ile yeni bir başlangıç istiyor

/ Kaynak: AA
Çin, ABD ile yeni bir başlangıç istiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Çin Devlet Başkanı Şi: "Çin-ABD ilişkileri yeni bir başlangıç noktasında".

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesi ile ABD arasında "yeni tip büyük ülke ilişkisi" gerektiğini belirtti.
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) örgütü zirvesi için Çin'e gelen ABD Başkanı Barack Obama ile başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Şi, "iki büyük ülke" şeklinde tanımladığı ABD ve Çin'in yeni tip ilişkiler oluşturması gerekliliğine vurgu yaparak, bu konuda Obama ile müşterek çaba içinde olacağını söyledi.
Şi, Çin-ABD ilişkilerinin başlangıcının üzerinden 35 yıl geçtiğini hatırlatarak, iki ülke ilişkilerinin yeni bir başlangıç noktasında olduğunu kaydetti.
Değişen uluslararası durum ve karşılaşılan sorunlara ilişkin Çin'in ABD ile birçok alanda işbirliği yapması gerektiğini kaydeden Şi, terörle mücadele başta olmak üzere, Ebola virüsü ile mücadele ve iklim değişikliği konularında Çin ve ABD'nin beraber çalıştığını ve bunu sürdüreceğini belirtti.
Şi, iki ülke halkını ilgilendiren temel konularda Çin ve ABD'nin "yeni tip büyük ülke ilişkilerinin" dünyada refah, istikrar ve barışa erişilmesi amacına hizmet edeceğini dile getirdi.
Yeni büyük ülke ilişkileri temelinde mevkidaşıyla beraber çalışmaya devam etmeyi umduklarını dile getiren Şi, "Pasifik okyanusu her iki ülkeye yetecek kadar büyük" dedi.


- Askeri işbirliği -


Çin ve ABD ilişkilerinde "yeni tip askeri ilişkiler" kurulması önerisine de vurgu yapan Şi, tarafların savunma bakanlıklarının büyük askeri operasyonlarda güvenli bir şekilde karşılaşmaları adına geçiş izni kodu gibi karşılıklı bilgilendirme mekanizması üzerine anlaşmalar imzaladıklarını kaydetti.
Çin'in iki ülke silahlı kuvvetlerindeki üst düzey yetkililer arasında değişim konusunda da ilerleme kaydetmek istediğini belirten Şi, ABD tarafıyla daha fazla ortak eğitim, tatbikat ve iletişim mekanizması gibi konularda istekli olduklarını aktardı.
Şi, karmaşık ve değişen uluslararası durumla karşı karşıya olduklarının altını çizerek, Çin ve ABD'nin daha fazla alanda işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Şi, geçen yıl Obama ile yaptığı görüşmeyi anımsatarak, iki ülkenin o dönemden bu yana çeşitli alanlarda ikili koordinasyon ve işbirliğinde "olumlu bir ilerleme" kaydettiğini anlattı.
Çin ve ABD arasındaki ikili ticaret hacminin geçen yıl 520 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Şi, iki yönlü yatırım tutarının da 100 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Şi, Çin'in Asya'da yeni güvenlik konsepti, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu gibi girişimlerini hatırlatarak, ABD başta olmak üzere ilgili ülkelerin aktif katılımından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...