Çılgın proje başladı! Suudi Arabistan 'Neom' için kazmayı vurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çılgın proje başladı! Suudi Arabistan 'Neom' için kazmayı vurdu

DÜNYA Haberleri

Yatay gökdelenlerden oluşacak ve 5 milyon kişiyi barındıracak “geleceğin şehri Neom” için iş makineleri hummalı bir faaliyet içinde.

M. EMİN ARVAS

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın çöl ortasında kuracağını açıkladığı “geleceğin şehri” Neom, çoğu kişi tarafından hayalî bir proje olarak nitelendirilmişti ama bu hayal gerçekleşecek gibi görünüyor. Saygın mimarlık dergisi Dezeen’de yayımlanan, drone işletmecisi OT Sky tarafından çekilmiş fotoğraflar, 1 trilyon dolarlık dev proje için inşaat çalışmalarının başladığını gösteriyor.

Fotoğraflarda sayısız kamyon ve iş makinelerinin Tebük çölünde hummalı bir kazı faaliyeti içinde olduğu görülüyor. Kazılarda, proje kapsamında birbirine paralel binalardan oluşacak ve ülkede “Hat” olarak adlandırılan 180 kilometre uzunluğunda iki yatay gökdelene dair izler de dikkat çekti.

Devasa kompleks ülkenin batısındaki Akabe Körfezi’nden başlayacak ve bir dağ silsilesi boyunca uzandıktan sonra çölde bitecek. Sıfırdan yeni kurulacak ve ‘uçan taksiler’, ‘robot hizmetliler’ gibi fütüristik ögelerle ilgi çeken şehirde 5 milyon kişi barınacak. Hat’ta binalar aynalı camlarla kaplanacak ve yaklaşık ABD eyaleti Massachusetts büyüklüğünde olacak.

Çılgın proje başladı! Suudi Arabistan 'Neom' için kazmayı vurdu

ENERJİ İHTİYACI YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN

Binaların yüksekliği de Empire State Binası’ndan daha fazla. Şehrin bir ucundan diğer ucuna seyahat, hızlı trenlerle 20 dakika içinde gerçekleşecek. Çevreyi hiç kirletmemesi öngörülen şehrin enerji ihtiyacı tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. Ütopik şehirde 5 milyon nüfusun beslenmesi için tarım alanları ve çiftlikler de bulunacak.

Abonelik sistemiyle sakinlere günde üç öğün yemek verilecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...