CIA Direktörü'nden İsrail'e sürpriz ziyaret! Tel Aviv'e gitmesinin nedeni ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
CIA Direktörü'nden İsrail'e sürpriz ziyaret! Tel Aviv'e gitmesinin nedeni ortaya çıktı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İşgalci İsrail ordusu Gazze'ye saldırılarını sürdürürken, ABD basınında çıkan haberlere göre, CIA Direktörü William Burns, İsrail'e gitti. William Burns'ün sivil can kayıplarının önlenmesi ve ABD ile İsrail arasında istihbaratı geliştirmek amacıyla görüşme yapacağı ileri sürüldü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan saldırıları 31. gününe girdi. Hayatını kaybeden Filistinli sayısının 3 bin 900'ü çocuk olmak üzere 9 bin 488'e çıktığı açıklandı. İsrail, sivil katliamlarına devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış istihbarat servisi CIA'in başkanı, İsrail'e uçtu.

New York Times gazetesinin ismini açıklamadığı bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, CIA Direktörü William J. Burns, bugün İsrail'e gitti. Burns'ün Mısır, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere Orta Doğu'daki birçok ülkeyi ziyaret edeceği öğrenildi. Burns'ın Orta Doğu turundaki ilk durağı İsrail oldu. 

CIA DİREKTÖRÜ SAVAŞIN YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN Mİ GİTTİ? 

Habere göre ABD, 'İsrail'i Hamas'a saldırma konusunda daha hedefe yönelik bir yaklaşım izlemesi', Gazze'ye yardımın aksamaması ve sivil kayıpları önlemeye çalışması için teşvik ediyor. Ziyaretin böyle bir dönemde gerçekleşmesi de, Burns'ün 'Hamas - İsrail savaşının daha geniş bir alana yayılmasını önlemek için mi harekete geçti?' sorusunu akıllara getirdi. 

Biden yönetiminin Orta Doğu konusunda en güvendiği bürokratlardan biri olan Burns'ün, ABD'nin savaşın genişlemesini ve yeni cephelerin eklenmesini engellemek üzere İsrailli yetkililerle görüştüğü belirtildi. 

Washington aynı zamanda Tel Aviv yönetimi ile istihbarat paylaşımını genişletmeyi ve rehinelerin yerleri veya Hamas'ın saldırı planları hakkında bilgi sağlamayı da planlıyor.

İSRAİL VE ABD, İZZETTİN EL KASSAM TUGAYLARI'NA KARŞI BİRLEŞTİ

Öte yandan, ABD ile İsrail arasındaki bilgi alışverişi arttı. ABD, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın karadaki direncini kırmak için bilgi sağlamayı ve İsrail ile istihbarat paylaşımını artırmanın yollarını arıyor.

ÜRDÜN DETAYI DİKKAT ÇEKTİ 

Burns'ün Orta Doğu ziyaretine geri dönecek olursak, kesin rotası belli olmasa da Ürdün'ü ziyaret etmesi bekleniyor. Bu arada, Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalayarak sivilleri öldürmesinin ardından ABD Devlet Başkanı Joe Biden'la görüşmesini iptal etti.

Ürdün nüfusunun büyük bir kısmının etnik olarak Filistinli olduğunu belirtelim. Burns'ün Kral Abdullah'la özellikle yakın bir ilişkisi olması da dikkat çekiyor. Kral Hüseyin öldüğünde ve II. Abdullah tahta çıktığında Ürdün'ün büyükelçisiydi. Kral Abdullah geçtiğimiz günlerde CIA direktörünü onurlandıran bir tören için Burns'ün diplomatik becerilerini öven bir mektup yazmıştı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...