Ceza Mahkemesi Gazze’ye kör!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ceza Mahkemesi Gazze’ye kör!
Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ukrayna savaşında Rusya’ya, Afganistan savaşında Taliban’a karşı beklemeden somut adımlar atan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail’in Gazze’de soykırım suçunu yıllardır seyrediyor.

UCM Başsavcısı Kerim Han, Ukrayna davasında beklemeden yakalama kararı talep etti. Aynı UCM Savcılığı, Filistin’de işlenen suçlar için sekiz senelik süreye rağmen bir yakalama kararı çıkarmadı. Bu durum, dünyaya adalet dağıtması beklenen UCM’nin çifte standardını gözler önüne serdi.

Dünya, 16 bin kişiyi katleden Gazze kasabı Binyamin Netanyahu’nun yargı önüne çıkarılmasını bekliyor. Ancak, yakın tarih siyonistlerin yaptığının yanına kâr kaldığını gösteriyor. İsrail, 2014 yılında Gazze’de büyük bir katliam yaptı. Filistin hükûmeti, siyonistlerin savaş suçlarını 1 Ocak 2015 tarihinde UCM’ye taşıdı. Ancak mahkeme, soruşturmayı 6 yıllık “ön incelemenin” sonunda tamamlayabildi. Nihayet 3 Mart 2021’de İsrail’e soruşturma başlatıldı. Ve dava, açıldığıyla kaldı.

16 Haziran 2021’de UCM başsavcılığına getirilen Kerim Han, üç ay sonra Afganistan’da işlenen suçlara ilişkin Taliban için soruşturma başlattı. Ancak aralarında ABD ve NATO askerlerinin de bulunduğu diğer şüphelilerin suçlarına öncelik vermeyeceğini söyledi.

2022 başında Rusya, Ukrayna topraklarını işgal etti. UCM tarafından 17 Mart 2023’te, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı. Putin için jet hızıyla harekete geçen UCM Başsavcısı Kerim Han, İsrail’i ziyaret ederek katilbaşı Başbakan Binyamin Netanyahu’ya destek çıktı. İsrail UCM’ye üye değil. Filistin ise üye. Kerim Han, buna rağmen Gazze’ye henüz ziyaret gerçekleştirmedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...