Çatışmaya 10 dakika kala ateşkes

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çatışmaya 10 dakika kala ateşkes

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Geçici ateşkesin bitmesine dakikalar kala anlaşma sağlandı. Hamas “Ateşkes bir gün uzatıldı” derken, İsrail kaç gün olduğunu açıklamadı.

İsrail ile Hamas arasında yeni çatışmanın eşiğinden dönüldü. Bütün dünyanın nefesini tuttuğu ve sonucunu beklediği ‘insani ara’ adı verilen geçici ateşkesin yeniden uzatılması için yapılan görüşmeler çıkmaza girdi. Hamas, İsrail’in teklifini kabul etmediğini duyurarak, askerî kanadına ‘savaşa hazır olun’ emri verdi. Ara bulucu ülkeler yeniden devreye girdi ve ateşkesin bitmesine 10 dakika kala İsrail ordusu, ateşkesin devam edeceğini duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada “insani aranın” kaç günlüğüne uzatıldığı bilgisine ise yer verilmeden “Ara bulucuların çabaları doğrultusunda esirlerin serbest bırakılmaya devam edilmesi ve çerçeve (mutabakatı) şartlarına uygun olarak operasyonlara ara verme (süreci) devam edecek” denildi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise “insani aranın” bir gün uzatılmasına karar verildiği belirtildi. Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları durmadan ve abluka kaldırılmadan İsrailli esir askerlerin değişiminden söz edilmeyeceğini söyledi. 

ÜÇ GAZZELİ KATLEDİLDİ

İsrail askerleri, ateşkeste bile Gazze Şeridi’nde kan dökmeye devam ediyor. İsrail ordusu “insani arayı” ihlal ettiği iddiasıyla üç Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. 

“KALICI ATEŞKES SAĞLANMALI”

Gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanması için diplomatik çabalar devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “insani aranın” uzatılmasını ve Gazze’ye yönelik insani yardımları görüşmek üzere Tel Aviv’e geldi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, kalıcı ateşkesin sağlanması için yoğun çaba gösterdiklerini belirtirken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Âl Sani “Filistin meselesinde adil ve şümullü barış için çalışma zamanı geldi” dedi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi. Gazze’de ateşkes için zaman sınırlaması olmaması gerektiğini vurgulayan Vang, bütün esirlerin bırakılması ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu. BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis da “Şiddet, daha fazla şiddete sebep olur” diyerek Gazze’de tam ateşkesin gerekli olduğunu ifade etti.  

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...