Çatışmaların esir aldığı Sudan'dan ayrılıyorlar: Yabancı ülke insanları tahliye ediliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çatışmaların esir aldığı Sudan'dan ayrılıyorlar: Yabancı ülke insanları tahliye ediliyor

DÜNYA Haberleri

Sudan ordusu, savaşan tarafların yüzlerce kişinin ölümüne neden olan bir haftalık çekişmeden sonra üç gün boyunca ateşkes vaatlerine rağmen, Hartum'da ara sıra silah sesleri ve hava saldırıları yankılanırken yabancı uyrukluların tahliyesine yardım etmeyi kabul etti. Sudan'daki siyasi istikrarsızlığın aniden çatışmalara dönüşmesi, zaten yoksul olan bir ülkeyi insani felaketin eşiğine getirirken, dış güçleri çekebilecek daha geniş bir savaş endişelerini de ortaya çıkardı.

Çeşitli ülkelerin diplomatları ve vatandaşları, Sudan'da çatışmalar devam ederken hava yoluyla tahliye edilecek.

Ordu komutanı Abdulfattah el-Burhan, önümüzdeki saatlerde tahliyeleri kolaylaştırmayı ve güvence altına almayı kabul etti.

Yabancı uyrukluları tahliye etmeye yönelik önceki planlar, güvenlik korkuları nedeniyle uygulanamadı.

BİRÇOK ÜLKE VATANDAŞLARINI SUDAN'DAN TAHLİYE EDİYOR

Ordudan yapılan açıklamada, İngiliz, ABD, Fransız ve Çin vatandaşları ile diplomatların başkent Hartum'dan askeri nakliye uçaklarına bindirilerek tahliye edileceği belirtildi.

Suudi Arabistan ayrıca Suudi vatandaşlarının ve "kardeş" ülkelerin vatandaşlarının tahliyesini ayarladığını duyurdu.

Ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Ramazan Bayramı münasebetiyle üç günlük bir ateşkes üzerinde anlaşmasına rağmen, çatışmalar yer yer devam ediyor.

Hartum'un uluslararası havaalanı çatışmalar nedeniyle kapatıldığı için, ABD ve İngiltere başta olmak üzere yabancı ülke büyükelçiliklerinin vatandaşlarını tahliye etmeleri imkansız hale gelmişti.

Çatışmaların esir aldığı Sudan'dan ayrılıyorlar: Yabancı ülke insanları tahliye ediliyor

YÜZLERCE İNSAN ÇATIŞMALAR SONUCUNDA HAYATINI KAYBETTİ

15 Nisan'da başkent Hartum'da, Sudan'ın nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda her iki tarafın liderleri arasında anlaşmazlıkların çıkması üzerine sokak çatışmaları patlak verdi.

İki tarafın da güçlerini birleştirmeleri planlanıyordu, ancak HDK geçen hafta tam ölçekli bir çatışmaya dönüşen birliklerini seferber ederek bu değişikliğe direndi.

Sudan'daki siyasi istikrarsızlığın aniden çatışmalara dönüşmesi, sivil yönetimi geri getirme planlarını alt üst ederken, zaten yoksul olan bir ülkeyi insani felaketin eşiğine getirdi ve dış güçleri çekebilecek daha geniş bir savaş endişelerini ortaya çıkardı.

Ülke genelinde bir haftadır süren çatışmalarda yüzlerce kişi öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...