Cameron: AİHM'den de çıkabiliriz

Cameron: AİHM'den de çıkabiliriz

DÜNYA Haberleri

Cameron, AİHM'in İngiliz yargısı üzerindeki etkisini azaltmak için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de ayrılabileceklerini söyledi

İngiltere Başbakanı David Cameron, kuralların uygulanmasında istedikleri değişikliklerin yerine getirilmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de ayrılabileceklerini söyledi.
Geçtiğimiz ay düzenlenen genel seçimlerde galip olan Muhafazakar lider Cameron, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İngiliz yargısı üzerindeki etkisini azaltmak istiyor.

Mecliste konuşan Cameron, "Kararların İngiliz mahkemelerinde İngiliz hakimler tarafından alınmasını istiyoruz. Seçim bildirgemizde ortaya koyduğumuz planlarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çıkmak yok. Ancak açık söyleyeyim, eğer ihtiyacımız olan şeyi başaramazsak, bunun gerçekleşmesi için her ihtimale açığım' dedi.

İngiltere, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni 1951 yılında onaylamış ve 1998 yılında İnsan Hakları Yasası ile iç hukukuna almıştı.

Muhafazakarlar, bu yasayı rafa kaldırıp, yerine 'İngiltere Haklar Yasası' adlı yeni bir yasa getirmek istiyor. Ancak partiden bu konuda detaylı açıklama yapılmadı.

Ayrıca konuyla ilgili olarak parti içinde de fikir ayrılıkları var. Partinin bazı önde gelen isimleri, İnsan Hakları Yasası'nın değiştirilmesine açık bir şekilde karşı çıkıyor.

Muhafazakarlar, meclisin 650 sandalyeli alt kanadında sadece 12 kişilik bir çoğunluğa sahip. Bu sebeple Cameron'un, muhalifleri de ikna etmesi gerekiyor.

Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği kurumları ile olan ilişkisine yeni bir düzenleme getirmek istiyor. Cameron'un seçim vaatlerinden biri de ülkesinin AB üyeliğini 2017 yılına kadar referanduma götürmekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...