Burundi'de iktidar partisinin yerel bir lideri öldürüldü

/ Kaynak: AA
Burundi'de iktidar partisinin yerel bir lideri öldürüldü

DÜNYA Haberleri  / AA

Burundi'nin Matana bölgesinde, iktidar partisinin yerel lideri Leonidas Ndikumagenge kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerce öldürüldü.

Yerel yetkililer, askeri üniformalı 6 kişinin iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nden (CNDD FDD) Ndikumagenge'ya ait bir bara gelerek ateş açtığını belirtti.
Saldırganların kaçmadan önce kasadaki parayı çaldığı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
Matana, sık sık Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza karşıtı gösterilere sahne oluyor.
Burundi'de önceki gün de göstericilerin başkent Bujumbura'ya 25 kilometre uzaklıktaki Bubanza bölgesinde iktidar yanlısı bir kişiyi öldürdüğü bildirilmişti. Göstericilerin bu kişinin evine el bombası attığı açıklanmıştı.
- Sivil toplum kuruluşlarından Afrika Birliği'ne çağrı -
Öte yandan sivil toplum kuruluşları, Afrika Birliği'nden Nkurunziza'nın 3. kez devlet başkanlığı adaylığından vazgeçmesine destek olmasını istedi.
Sivil toplum kuruluşlarının, ortak açıklamasında, Afrika Birliği'nin Güney Afrika'da hafta sonu düzenlenen zirvesinde 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'na uyulması konusundaki kararlılığını gösterdiği belirtildi.
Söz konusu anlaşmanın devlet başkanının görev süresini 2 dönemle sınırlandırdığı hatırlatılan açıklamada, Afrika Birliği'nden Nkurunziza'nın adaylığından vazgeçmeye ikna etmesi istendi.
Açıklamada, Nkurunziza'nın adaylığında ısrar etmesi halinde protesto gösterilerinin süreceği kaydedildi.
Nkurunziza'nın adaylığının anayasaya ve ayrıca 1993-2006'daki iç savaşı sonlandıran, her parti üyesinin kendi çıkarından önce çoğunluğunkini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Aruşa Anlaşması'na aykırı olduğunu savunan muhalefet, 2005'ten bu yana iktidarda bulunan devlet başkanının ülkede devam eden krizin çözümüne dair bir çabası olmadığını da iddia ediyor.
Anayasaya göre, ülkede aynı kişi en fazla iki dönem arka arkaya devlet başkanı seçilebilse de Anayasa mahkemesi geçen ay, 2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığını kaydetmişti.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösterilerde bugüne kadar 50'den fazla kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı ya da gözaltına alındı.
Ülkede yerel seçimlerin 29 Haziran'da, devlet başkanı seçimi 13 Temmuz'da ve senato seçimleri 24 Temmuz'da planlanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...