Bulgar Bakan: 'Sorunlarımız çok ciddi'

/ Kaynak: AA
Bulgar Bakan: 'Sorunlarımız çok ciddi'

DÜNYA Haberleri  / AA

Devlet Mülteciler Ajansı Müdürü Nikola Kazakov: 'Sorunlarımız çok ciddi, mali kaynaklarımız ise yetersiz'

Bulgaristan'da sığınmacıların barındırılması ve toplumsal uyumundan sorumlu Devlet Mülteciler Ajansı (DAB) Müdürü Nikola Kazakov, "Sorunlarımız çok ciddi, mali kaynaklarımız ise yetersiz" dedi.
Kazakov, Avrupa Politikaları ve Kurumsal Konular'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva ile düzenlediği ortak basın toplantısında başkanlığına yeni atandığı DAB'ın çalışma öncelikleri ve karşılaştığı sorunlarla ilgili bilgi verdi.
DAB'ın sayıları 15 bin civarında olan sığınmacıların Bulgar toplumuna uyumu ve geçimlerinin sağlanmasında büyük sorunlarla karşılaştığını ifade eden Kazakov, kurumun 3,3 milyon avro olan yıllık bütçesinin en az 10 milyon avro olması gerektiğini söyledi.
Kazakov, kaynak yetersizliği nedeniyle sığınmacıların beslenme, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiklerini kaydetti.
DAB Müdürü Kazakov, kurumun 3,3 milyon avroluk bütçesinin 2,2 milyonluk kısmının 303 kişilik personelin maaşları için kullanıldığını sığınmacıların ihtiyaçları için geriye sadece 115 bin avro kaldığını belirtti.
Yaklaşık 7,3 milyon nüfusa sahip Bulgaristan'ın 6 bin kişilik sığınmacıya bakabileceğini ifade eden Kazakov, ilkbahar döneminde mülteci sayısının artmasının beklendiğini, ülkenin güneyinde 600'er kişilik iki barındırma merkezinin daha açılacağını söyledi. Kazakov, ihtiyaç halinde 400'er kişilik iki çadır kentin kurulabileceğini taydetti.
- "En büyük sorun Bulgarca"
Yabancıların Bulgaristan'a uyum sağlamalarının önündeki en büyük engelin dil olduğunu belirten Kazakov, açılan dil kurslarına ilginin son derece düşük olduğuna dikkati çekti.
Sığınmacı çocukların sadece yüzde 6'sının okula gittiklerini kaydeden Kazakov, Bulgaristan Kızılhaçı (BÇK) ve DAB'ın, sivil toplum örgütlerin yardımıyla çocukları okula gitmeleri için motive etmeye çalıştıklarını söyledi.
- Güvenlik önlemleri
Kazakov, hafta başından itibaren kamp ve merkezlerinde uygulanan gece sokağa çıkma yasağının sığınmacıların lehine olduğunu savundu.
Kararın hem yerel halka hem de sığınmacılara danışılarak alındığını belirten Kazakov, "Belçika, Estonya, Letonya , Litvanya ve Lüksemburg gibi ülkelerdeki kamplarda da gece çıkma yasağı uygulanıyor" diye konuştu.
Uygulama çerçevesinde kimliği belirlenemeyen kişilerin kamplara girmesinin de engelleneceğini kaydeden Kazakov, yakında ülkede bulunan mültecilere elektronik çip içeren kartlar dağıtacağını söyledi.
Bulgaristan'ın Türkiye ile sınırı boyunca tel örgü çekilmesinin gerekli olduğunu savunan Kazakov, "Böylece sığınma hakkı talebinde bulunmak üzere ülkemize gelen yabancıların yasal gümrük kapılarından giriş yapmalarını teşfik edeceğiz" dedi.
Kazakov, "Üzerinde kimlik olsun veya olmasın, ülkemize giriş yapıp sığınma hakkı talebinde bulunan herkesin durumu anında değerlendirmeye alınıyor" diye konuştu.
Bulgaristan'dan 2014 sonu itibarıyla sığınma talebinde bulunan sığınmacıların resmi sayısı 11 bin 81 olarak açıklanmıştı. Ancak ülkede yaklaşık 15 bin sığınmacının bulunduğu tahmin ediliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...