Bu keşif Pompeii kentinin tarihini değiştirecek!

Düzenleyen:
Bu keşif Pompeii kentinin tarihini değiştirecek!

DÜNYA Haberleri

İtalya’da Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Pompeii kentinde bir işçinin duvara yazdığı tahmin edilen yeni bulgular tarih kitaplarının yeniden gözden geçirilmesine sebep olacak.

Antik Roma kenti Pompeii, 79'da Vezüv Yanardağı'nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik külün altına gömülerek yok olmuştu. Bundan dolayı antik Roma kenti Pompeii'nin, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağı’nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik kül ve cürufun altında kaldığı kabul ediliyordu. Ancak tarihi değiştirecek bir yazı bulundu.

KASIM TARİHİNDEN 16 GÜN ÖNCE!

Arkeologlar yazının o döneme ait olduğu kesinleştiğini söylüyor. Pompeii'deki bir evin duvar kalıntıları üzerinde bir işciye ait olduğu tahmin edilen‚ 'Kasım tarihinden 16 gün önce' şeklinde bir yazı keşfetti.

Böylelikle, kentin sanılandan en az iki ay sonra volkan külleri altında kalıp yok olduğu kanıtlandı.

24 AĞUSTOS 79 TARİHİNİ KİM ÇIKARDI

Pompeii faciasının yanlış bir tarihte bilinmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Faciadan birkaç sene sonra bir gencin, arkadaşına, amcasını ve ailesinin çoğunu kaybettiği patlamayı anlatmak için bir dizi mektup göndermişti. 16'ncı yüzyılda keşfedilen mektupta Pompeii faciasının 24 Ağustos’ta gerçekleştiği bilgisine yer veriliyordu.

Tarihçiler hala yok oluş tarihini 24 Ağustos 79 olarak savunsa da, arkeologlar duvara yazılan yazının doğruluğunu kabullenmiş durumda. Arkeologlar 19. yüzyılda ortaya çıkartılan kalıntılar arasında sonbahar meyvelerinin taşlaşmış kalıntılarının da olduğunu, dolayısıyla 24 Ağustos tarihinin tutarsız olduğunu ileri sürüyor.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde Roma uzmanı olan Alix Barbet, "Son keşif, tarihçiler ile arkeologlar arasında uzun zamandır devam eden tartışmaya son verecek." şeklinde konuştu.

TARİH KİTAPLARI YENİDEN YAZILACAK

İtalya Kültür Bakanı Alberto "Bugünden itibaren muhtemelen tarih kitaplarını yeniden yazabiliriz. Volkan patlaması tarihini ekimin ikinci yarısı olarak değiştirebiliriz." şeklinde konuşarak tarih kitaplarında bir devrin yanlış olarak bilinmesini ortadan kaldıracağının sinyallerini verdi.

Pompeii faciasından sonra yaklaşık 1700 yıl boyunca derin bir uykuya dalan kent, 1748 yılında tesadüfen keşfedilmişti.

Turistlerin ilgi odağı olan kent yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...