British Museum'dan çaldığı tarihi eserleri eBay'de satılığa çıkardı

- Güncelleme:
British Museum'dan çaldığı tarihi eserleri eBay'de satılığa çıkardı

DÜNYA Haberleri

Dünyanın en büyük müzelerinden British Museum'da kaybolan eserler çevrim içi alışveriş sitesi eBay üzerinden satışa çıkarıldığı ortaya çıktı. Hırsızın “özensiz” davrandığını belirten tarihi eser uzmanı, gerçek değeri 863 bin lira olan eserin 1300 liradan satışa çıkarıldığını belirtti.

The Telegraph gazetesinin haberine göre, müzenin 16 Ağustos'ta kayıp, çalıntı ve zarar gören eserlerle ilgili sorumluluğu bulunduğu için işten çıkarıldığını açıkladığı personelin, Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu belirtildi.

Yaklaşık 30 yıldır müzede çalışan Higgs'in ailesi ise küratörün geçen ay işten çıkarıldığını, kendisiyle ilgili bir süredir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. Gazeteye konuşan ismi açıklanmayan yabancı bir uzman ise Roma döneminden kalma oniks taşına işlenmiş kabartmalı bir mücevherin eBay üzerinden 40 sterline (yaklaşık 1300 lira) satıldığını söyledi. Gerçek değerinin 25 bin (yaklaşık 863 bin lira) ila 50 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon 726 bin lira) arasında olduğunu kaydeden uzman, mücevherin 2016'dan beri sitede açık artırmayla satılmak üzere beklediğini kaydetti.

“SON DERECE UTANÇ VERİCİ”

Tarihi eser uzmanı, 2020'de konuyla ilgili İngiliz bir meslektaşını uyardığını, meslektaşının ise "son derece utanç verici" olduğu için müzenin bu bilgiyle ilgilenmeyeceğini söylediğini aktardı. Uzman aynı zamanda sitede satışa sunulan bazı eserlerin fotoğraflarının müze kataloğunda bulunmadığının da altını çizerek satıcının bu bilgiye sahip olduğunu, bu nedenle söz konusu eserlerin çalınmış olabileceğini ifade etti.

“HIRSIZ ÖZENSİZ DAVRANDI”

Gazeteye konuşan bir başka uzman ise eserleri satışa koyan kişinin, katalogdan kontrol edilebilecek bazı eserleri "özensiz davranarak" siteye yüklediğini, oniks üzerine kadın ve Priapos kabartmalarının işlendiği mücevherin de bunlardan biri olduğunu söyledi. eBay üzerinden eseri satan hesabın adının "sultan1966" olduğunu kaydeden uzmanlar, Higgs'in X adını alan Twitter'daki kullanıcı adının da "sultan1966" olduğuna işaret etti. Uzmanlar, satıcıya 2016'da bu soruyu sorduklarını ancak satıcının bu ilişkiyi reddettiğini aktararak satışa sunulan ikinci eserin ise bir erkek kabartmasının bulunduğu yüzük taşı olduğunu, bunun müze kataloğunda fotoğrafının bulunduğunu kaydetti.

Koleksiyonundaki yaklaşık 8 milyon eserle dünyanın en önemli müzeleri arasında gösterilen British Museum, 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, bir sayı vermeden çok sayıda eserin kayıp, çalınmış ya da zarar görmüş olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...