Bosna'da Suriye ve Mısır'a destek mitingi düzenlendi

/ Kaynak: AA
Bosna'da Suriye ve Mısır'a destek mitingi düzenlendi

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek'te sivil toplum kuruluşlarının Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepki göstermek ve iki ülkenin halkına destek vermek için miting düzenlendi.

Ülkenin orta kesimlerindeki Zenitsa kentinde, Zenitsa Kültür, Eğitim ve Spor Derneği (AKOS) ile Zenitsa "İlim Yolu" Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği gösteriye, Zenitsa kenti başta olmak üzere, Bosna Hersek genelinden çok sayıdaki vatandaş, ayrıca Bosna Hersek'te yaşayan Mısırlı ve Suriyeli vatandaşlar katıldı. Kalabalık bir grup, kentin merkezindeki Drvena Çupriya Köprüsü'nden Zeniçanka Alışveriş Merkezi'ne kadar yürüdü. Ellerinde, Bosna Hersek, Mısır, Suriye ve Türk bayraklarını taşıyan göstericiler, Rabia işaretli pankartlar, "Mısır ordusu kendi halkını öldürüyor", "Suriye'de sivil ve çocukların öldürülmesine hayır", "Rusya, çocuk katliamlarına ortak olma", "Mısır halkı özgürlüğe kavuşacaktır" yazılı dövizler açarak, Mısır ve Suriye halklarının lehine sloganlar attı. Bosna Hersek'teki Mısır diasporası adına açıklamalarda bulunan Yasser Lıla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterinin amacının, ülkelerinde zulüm gören Mısır ve Suriye halklarına destek vermek olduğunu ifade etti. Lıla, şöyle konuştu: "Ülkemizin her kentindeki insanlar, Mısır ordusu tarafından yapıladarbeye karşıdır. Biz de bugün burada onların yalnız olmadığını, onlarla birlikte olduğumuzu ve halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etmek için toplandık." - "Suriye'nin bugünkü durumu, Bosna Hersek'in savaş dönemine benziyor" Suriyeliler Toplumsal Kongresi Derneği Şerif Hakmi, protestonun bir diğer amacının, Suriye'de ve Arap dünyasında yaşananlarla ilgili Bosna Hersekli vatandaşları bilgilendirmek olduğunu ifade etti. nbsp;Hakmı, "Bana göre toplumun büyük bir bölümü Suriye'de gerçekten neler yaşandığı hakkında bilgiye sahip değil çünkü Suriye rejimi gerçeği değiştirmek için bir mekanizmaya sahip" diye konuştu.


Suriye'de yaşananların aslında Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasındaki savaş dönemine çok benzediğini ifade eden Hakmi, "Aradaki tek fark, Suriye'de durumun ne olacağı belli olmamasıdır. Ben insan haklarından yanayım ve ister normal silahlar olsun, ister kimyasal silahlar olsun, masum insanların öldürülmesine karşıyım. Uluslararası toplum, dünyadaki tüm sıkıntılı bölgeler arasında, Suriye için en az çabaladı" dedi. - "Suriye'de, katil Esed liderliğinde katliam yapan bir rejim var" Dünya İslam Alimleri Birliği üyesi Safvet Haliloviç de protesto sırasında yaptığı konuşmada, Bosna Herseklilerin terörün ve masumların öldürülmesinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini söyledi. Haliloviç, "Ambargo, bombardıman, ilaçların olmadığı dönem, açlık, bütün bunları biz de yaşadık. Tüm bunları bugün Mısır ve Suriye'de yaşanıyor. Suriye'de, katil Beşşar Esed liderliğinde katliam yapan bir rejim var, kendisi katilin oğludur. Onun babası da 1982 yılında bir ay içerisinde 49 bin Müslüman öldürdü" ifadesini kullandı. Mitingin ardından, göstericiler olaysız dağıldı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...