Bosna'da sular çekildi, kayıplar aranmaya başlandı

/ Kaynak: AA
Bosna'da sular çekildi, kayıplar aranmaya başlandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Savaş sırasında birçok kişinin öldürülerek Peruçats Gölü'nde, su seviyesinin azalmasıyla birlikte kayıpları arama çalışmalarına hız verildi.

Bosna savaşı (1992-1995) sırasında öldürülen ve cesetlerine hala ulaşılamayan kurbanlara ait kemikleri arayan Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü (INO) tarafından Peruçats Gölü'nde yürütülen aramalar sırasında, önceki gün yeniden insan kemikleri bulunması üzerine çalışmalar yoğunlaştırıldı. İNO yetkilisi Zafer Raşçiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu bölgeyi 2010 yılında bir kez taradıklarını ve bu yıl su seviyesinin de düşmesiyle birlikte aynı bölgede yeniden araştırmalar yapma imkanı bulduklarını söyledi. Aramalar sırasında yeniden insan kemikleri bulduklarını anlatan Raşçıç, ''Drina Nehri çok garip bir nehir. Yatağında çok sır barındırıyor. Daha önce bazı bölgelerde beş kez arama yapıp hiçbir şey bulamadığımız olmuştu. Ardından yine aynı bölgede kemiklere rastladık'' dedi. Çalışmalara, Bjelave İtfaiye Topluluğu'ndan 31 itfaiyeci de destek veriyor. Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki sınırı belirleyen Drina Nehri'nin beslediği Peruçats Gölü'nde, 2010 yılından beri sürdürülen aramalar kapsamında, bugüne kadar 300'e yakın cesede ulaşıldı. DNA analizlerinin ardından kimliği tespit edilen 175 kurbandan geriye kalan kemik parçaları, törenle toprağa verilirken, diğer kemikler üzerinde gerçekleştirilen analizlerden kimlik tespiti hala yapılamadı. Perucats Gölü'nde bulunan ve daha sonra kimlikleri tespit edilenler arasında, 1995 yılında Srebrenitsa ve Jepa'da işlenen soykırımlarda öldürülenler ile 1993 yılında Vişegrad, Rudo, Foça, Gorajde, Rogatica, Priboy (Sırbistan) ve Priyepölye'de (Sırbistan) işlenen katliamlarda öldürülen Boşnaklar da yer alıyor. Bu arada, Drina Nehri yatağı, 1. Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük toplu mezar olarak nitelendiriliyor.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...